Istaknute teme

Dom hrvatskih veterana
Dom hrvatskih veterana je ustanova koja postavlja standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve i postignuća u obrani Domovine.
Projekt "Jedna slika iz Domovinskog rata"
Projektom "Jedna slika iz Domovinskog rata" Ministarstvo branitelja nastojalo je doprinijeti književnoj i filmskoj produkciji u Hrvatskoj. Projekt podrazumijeva odabir najbolje kratke priče, njezinu ekranizaciju te premijerno prikazivanje filma na 9. Vukovar Film Festivalu.
Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je popis ljudi koji su časno i dostojanstveno sudjelovali u obrani hrvatskog teritorija te u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Osnivačka prava i dužnosti u ime Republike Hrvatske obavlja Vlada Republike Hrvatske. Fond je po svojoj naravi otvoreni investicijski fond i nema svojstvo pravne osobe.
Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći
Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno provodi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i mirovnih misija.
Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja
Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.
Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata osnovan je Odlukom Hrvatskog sabora 30. lipnja 2006. godine.
Istraživanje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja
Ministarstvo branitelja je u lipnju 2012. godine s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo potpisalo Sporazum o provođenju znanstveno-istraživačkog projekta "Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji".
Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

S ciljem očuvanja sjećanja na Vukovar i Domovinski rat, Ministarstvo branitelja pokrenulo je projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" - mjesto na kojemu se na moderan, suvremen i dostojanstven način uči nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata.

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru
Zaključkom Vlade Republike Hrvatske iz travnja 1998. godine osnovan je Operativni stožer za ekshumacije, identifikacije i pokope žrtava iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru.