Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

 • Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije_sve/MCDRVU/MCDRVU.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar osnovana je Uredbom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. svibnja 2013. godine. Osnivač Javne ustanove je Republika Hrvatska, a u ime osnivača osnivačka prava obavlja Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Djelatnost Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar upoznavanje je učenika i drugih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, prezentacija memorijalno-dokumentacijske građe te prijevoz, smještaj i prehrana za učenike i druge posjetitelje sukladno propisima kojima se uređuju prijevoz, ugostiteljska djelatnost i pružanje usluga u turizmu.

U sklopu znanstveno-obrazovnih djelatnosti provodi se projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Tijekom terenske nastave učenici dobiju informacije o Domovinskom ratu s posebnim osvrtnom na Bitku za Vukovar te sudjeluju u Školi mira koristeći se edukativnim sredstvima i obilaskom mjesta posebnog pijeteta.

Cilj Projekta jest čuvanje sjećanja na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.
 
Više informacija o djelovanju Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar dostupno je na mrežnoj stranici

PROJEKT POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU

Očuvanje sjećanja od vitalne je važnosti za razumijevanje svijeta u kojem živimo te ne možemo graditi budućnost ako ne poznajemo vlastitu prošlost. Upravo iz tog razloga Memorijalni centar Domovinskog rata provodi projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru", obveznu nastavu predmeta Povijest za sve učenike osmih razreda u Republici Hrvatskoj.

Tijekom terenske nastave učenici osmih razreda uče o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar kroz predavanja te obilazak memorijalnih mjesta u Gradu Vukovaru. Ovisno o udaljenosti mjesta iz kojih dolaze učenici, provodi se jednodnevna, dvodnevna ili trodnevna terenska nastava. Škole iz pet slavonskih županija odlaze na jednodnevnu terensku nastavu u Vukovar, dok drugi dan imaju organiziran odlazak u Pakrac, Okučane i Lipik ili Karlovac, u sklopu pilot-projekata koji su opisani poslije u tekstu. Određene škole Splitsko dalmatinske županije na putu prema Vukovaru posjete i grad Knin.

Posjet uključuje predavanja o Domovinskom ratu u skladu s nastavnim programom predmeta Povijest za osme razrede, obilazak svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira. U sklopu teorijskog dijela terenske nastave učenici slušaju dva predavanja na temu „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“ i tijekom posjeta obilaze najznačajnije lokacije iz Domovinskog rata u Vukovaru:
 
 • Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti,
 • izložbenih postava u krugu Memorijalnog centra,
 • Mjesta sjećanja - Vukovarske bolnice 1991.,
 • Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata,
 • Spomen-doma Ovčara, masovne grobnice na Ovčari,
 • hangara Veleprometa,
 • spomen-obilježja Kukuruzni put - Put spasa,
 • ruševina Borovo Commercea te
 • crkve sv. Filipa i Jakova.

Osim memorijalnih lokacija, učenici posjećuju Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Franjevački muzej Vukovar.

Memorijalna mjesta obilaze u pratnji djelatnika Ustanove, licenciranih turističkih vodiča.

Posjet učenika Vukovaru završava Školom mira i kvizom znanja za učenike. Škola mira završna je faza terenske nastave učenika, s ciljem da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. U sklopu Škole mira učenici stječu temeljna znanja o povelji Ujedinjenih naroda, posljedicama rata i mirnoj reintegraciji te želi učenicima prenijeti pozitivno ozračje u kojemu će se učenici razvijati kao odgovorni građani i građanke svjesni nužnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira.

Učenici su tijekom terenske nastave smješteni u hostelu Dubrovnik koji ima kapacitet od 330 kreveta, a objeduju u restoranu Istra koji se također nalazi u krugu Memorijalnog centra.

Učenicima je, osim predavanja i obilaska memorijalnih lokacija, osiguran i prijevoz, prehrana, smještaj, sve ulaznice koje su obuhvaćene Projektom i stručno vodstvo, u organizaciji i operativnoj provedbi Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a sve troškove snosi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

PILOT-PROJEKTI

Posjet učenika 8. razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima; Posjet učenika 8. razreda Karlovcu; Posjet učenika 8. razreda Kninu
 
U sklopu obrazovanja učenika o Domovinskom ratu, Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ pokrenula je pilot-projekte „Posjet učenika osmih razreda Kninu“, „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“ te „Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima“. Pilot-projekti zamišljeni su kao jednodnevne terenske nastave gdje učenici uče o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na tim područjima, a uz to se upoznaju s povijesnom i kulturnom baštinom tih krajeva.

DINAMIKA PROJEKTA

Projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru započeo je 2014.g. kao pilot projekt u kojem je sudjelovalo oko 6 tisuća učenika. Od jeseni 2016.g. prerasta u nacionalni projekt te se provodi u punom opsegu te u njemu sudjeluju svi učenici osmih razreda u RH, njih oko 40 tisuća svake školske godine.

Od školske godine 2023/23 u terenskoj nastavi u Vukovaru sudjeluju i učenici završnih razreda osnovnih škola u BiH koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. U projektu Posjeta učenika završnih razreda iz BiH prošle školske godine sudjelovalo je 2872 učenika i pratitelja.

DOJMOVI

Najbolji pokazatelj rada MCDRVU su povratne informacije s terena, od učenika i nastavnika. 

U nastavku donosimo izdvojene dojmove škola, a neke od poruka koje učenici ostavljaju u Knjigama dojmova, možete pogledati na Instagram profilu : MCDR Vukovar
 

Poštovani,

bili smo u posjetu vašem divnom gradu 21. i 22. listopada ove godine.
Ne znam je li to uobičajeno ili nije, ali bismo vam željeli zahvaliti na prekrasnom dočeku i izvrsnoj organizaciji.
Odnos prema učenicima je bio divan, a neke od pouka i životnih lekcija, ostat će s njima (a i s nama odraslima) zauvijek.
Posebno bismo istaknule našeg vodiča, gospodina Olivera, koji nas se dojmio stručnošću i profesionalizmom, ali prvenstveno toplim ljudskim pristupom te brigadira Petra Ćavara koji nas je pak osvojio lakoćom pristupa teškoj temi o kojoj je govorio i sjajnim odnosom prema djeci. Svaka rečenica koju smo tamo čuli mogla bi se analizirati danima jer nosi toliko značenja. A opet je toliko jednostavno sve rečeno.

Od srca veliko hvala od ekipe iz Brdovca, učenika 8.a, b i c razreda OŠ Pavao Belas te učiteljica Ivanke Tomić, Saše Štimac, Lucije Matoc i Elene Žugec
Do neke sljedeće prilike, srdačan pozdrav i svako dobro!

 

Poštovani,

učenici naše škole (OŠ Malešnica) bili su na terenskoj nastavi 8. i 9. 11. 2023. u Vukovaru. Doživjeli su Vukovar vrlo emotivno pa su nakon terenske nastave napravili kratak film kao trajno sjećanje na Vukovar. Slobodni smo poslati Vam film te poveznicu na Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=cAaVcFIjLRU).
U tijeku je i izrada mrežne knjige sa zatamnjenom poezijom (blackout poetry) nastalom prema pričama Siniše Glavaševića na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku (s prijevodima uradaka) pa bismo Vam i to poslali kad završe.
U svakom slučaju, zahvaljujemo Vam na gostoprimstvu i na prekrasnim vodičima od kojih su djeca mogla naučiti ne samo o povijesti već i o geografiji, književnosti, etici, vjeronauku...

Srdačan pozdrav

 

Poštovani, 

nakon što su se slegli dojmovi po završetku terenske nastave i po povratku u Rijeku, pišem vam kako bi u svoje, a i u ime svojih kolegica i učenika, izrazila jedno veliko hvala. 
Prije svega hvala vam na gostoprimstvu i na dobroj organizaciji. 
Hvala na trudu i prijateljskom stavu svih vodiča i predavača, poglavito vodiča Olivera koji je bio s nama tijekom dva dana i koji je djeci, kroz tople ljudske priče i osobno iskustvo, uspješno približio događanja u Vukovaru u jesen '91. Hvala i što ste nam približili i sliku Vukovara izvan priče o  ratu, u prekrasnim muzejima - Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture. 
Nekima od nas je ovo bio prvi posjet Vukovaru, ali sigurna sam da je tek prvi i da ćemo svakako opet posjetiti Slavoniju. 
U nadi da će u Vukovaru što prije ojačati slavonska toplina i širina i slavonski duh, 

srdačno vas pozdravljam, 
Ivana Kasunić, OŠ Nikola Tesla, Rijeka