Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

 • Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije_sve/MCDRVU/MCDRVU.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar osnovana je Uredbom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. svibnja 2013. godine. Osnivač Javne ustanove je Republika Hrvatska, a u ime osnivača osnivačka prava obavlja Ministarstvo hrvatskih branitelja.
 

Djelatnost Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar upoznavanje je učenika i drugih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, prezentacija memorijalno-dokumentacijske građe te prijevoz, smještaj i prehrana za učenike i druge posjetitelje sukladno propisima kojima se uređuju prijevoz, ugostiteljska djelatnost i pružanje usluga u turizmu.

U sklopu znanstveno-obrazovnih djelatnosti provodi se projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Tijekom terenske nastave učenici dobiju informacije o Domovinskom ratu s posebnim osvrtnom na Bitku za Vukovar te sudjeluju u Školi mira koristeći se edukativnim sredstvima i obilaskom mjesta posebnog pijeteta.

Cilj Projekta jest čuvanje sjećanja na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.
 
Više informacija o djelovanju Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar dostupno je na mrežnoj stranici
 
Projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru
 
Projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru obvezna je terenska nastava iz predmeta Povijest za učenike osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tijekom terenske nastave učenici osmih razreda uče o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar kroz predavanja te obilazak memorijalnih mjesta u Gradu Vukovaru. Ovisno o udaljenosti mjesta iz kojih dolaze učenici, provodi se jednodnevna, dvodnevna ili trodnevna terenska nastava. Škole iz pet slavonskih županija odlaze na jednodnevnu terensku nastavu, dok drugi dan imaju organiziran odlazak u Pakrac ili Karlovac, u sklopu pilot-projekata koji su opisani poslije u tekstu.

Učenici terensku nastavu započinju predavanjima Domovinski rat i Bitka za Vukovar s ciljem da prije obilaska memorijalnih mjesta stvore teorijski okvir na koji će se nadovezati posjet stvarnim mjestima stradanja i spomen-obilježjima. Predavanje Domovinski rat izvode učitelji povijesti, a predavanje Bitka za Vukovar djelatne vojne osobe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Predavanja su prilagođena uzrastu učenika te su u skladu s programom nastave predmeta Povijest za osmi razred osnovne škole. Nakon predavanja učenici posjećuju Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Sljedećeg dana predviđen je obilazak memorijalnih mjesta u Vukovaru:
 
 • Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti,
 • izložbenih postava u krugu Memorijalnog centra,
 • Mjesta sjećanja – Vukovarske bolnice 1991.,
 • Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata,
 • Spomen-doma Ovčara, masovne grobnice na Ovčari,
 • hangara Veleprometa,
 • spomen-obilježja Kukuruzni put – Put spasa,
 • ruševina Borovo Commercea te
 • crkve sv. Filipa i Jakova.

Memorijalna mjesta obilaze u pratnji djelatnika Ustanove, licenciranih turističkih vodiča.

Posjet učenika Vukovaru završava Školom mira i kvizom znanja za učenike. Škola mira završna je faza dvodnevne terenske nastave učenika, s ciljem da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. U sklopu Škole mira učenici stječu temeljna znanja o povelji Ujedinjenih naroda, posljedicama rata i mirnoj reintegraciji, s ciljem da iz Vukovara odu s porukom mira, nenasilja i uvažavanja različitosti.

Učenici su tijekom terenske nastave smješteni u hostelu Dubrovnik koji ima kapacitet od 330 kreveta, a objeduju u restoranu Istra koji se također nalazi u krugu Memorijalnog centra.

Učenicima je, osim predavanja i obilaska memorijalnih lokacija, osiguran i prijevoz, prehrana, smještaj, sve ulaznice i stručno vodstvo, u organizaciji i operativnoj provedbi Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a sve troškove snosi Ministarstvo hrvatskih branitelja.
 
Dinamika Projekta
 
Školske godine 2014./2015. proveden je pilot-projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru u kojem je sudjelovalo 6093 učenika iz slavonskih županija koji su učili o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar te posjetili memorijalna mjesta u Vukovaru.

S projektom Posjet učenika osmih razreda Vukovaru u punom opsegu započelo se školske godine 2016./2017. kada je Memorijalni centar posjetilo 36 831 učenika i pratitelja iz 839 škola.

Sljedeće školske godine, 2017./2018., provođenje projekta nastavljeno je s jednakim uspjehom te je Vukovar te školske godine posjetio 34 721 učenik i pratitelj iz 824 škole.

S ponosom ističemo kako je, uz projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru, prošle školske godine izvedeno još nekoliko pilot-projekata.

Memorijalni centar posjetilo je 229 učenika završnih razreda iz ukupno šest osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine. Također, u pilot-projektu Posjet učenika osmih razreda Karlovcu i Pakracu 827 učenika i pratitelja iz 21 škole posjetilo je Karlovac, dok je 1 053 učenika iz 21 škole posjetilo Pakrac, gdje su učili o vrijednostima Domovinskog rata upoznajući se s ratnim zbivanjima na području zapadne Slavonije.

Školske godine 2018./2019. uz 38 709 učenika i pratitelja iz 868 škola koje su sudjelovale u projektu Posjet učenika osmih razreda Vukovaru, Memorijalni centar posjetilo je i 85 učenika i njihovih pratitelja iz tri osnovne škole iz Bosne i Hercegovine. Također, 3 552 učenika i pratitelja iz 101 osnovne škole sudjelovalo je u pilot-projektu Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima, dok je 3 641 učenika i pratitelja iz 83 škole sudjelovalo u pilot-projektu Posjet učenika osmih razreda Karlovcu. Te školske godine započela je i provedba pilot-projekta Posjet učenika osmih razreda Kninu te je Knin posjetilo 724 učenika i pratitelja iz 20 škola.

Pozitivan trend očekuje se i u školskoj godini 2019./2020. sa svrhom upoznavanja učenika s vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Vukovara, ali i ostalih dijelova Republike Hrvatske u stvaranju samostalne i neovisne države.

Tako je tijekom ove školske godine u projektu Posjet učenika osmih razreda Vukovaru planirano sudjelovanje svih osnovnih škola iz Republike Hrvatske te se očekuje posjet Vukovaru 42 835 učenika i pratitelja iz 888 škola.