Liječenje HRVI i hrvatskih branitelja u hiperbaričnoj komori

Hrvatski ratni vojni invalidi i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na liječenje u hiperbaričnoj komori


Kao hrvatski ratni vojni invalid (HRVI) I. skupine sa 100% oštećenja organizma ostvarujete pravo na liječenje u hiperbaričnoj komori (barokomori). Pravo mogu ostvariti i HRVI I. skupine koji nemaju stopostotno oštećenje organizma te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata temeljem stručne procjene liječnika. Prednost u liječenju ostvaruju HRVI I. skupine sa stopostotnim oštećenjem organizma.
 
Liječenje se provodi u hiperbaričnim komorama (barokomorama) udisanjem stopostotnog kisika preko maske za lice ili kacige pri povišenom tlaku, čime se poboljšava otapanje kisika u krvi i dopremanje u nedovoljno prokrvljene organe i tkiva.
 

Gdje se provodi

 
Liječenje se provodi u:
 
  • Splitu – u hiperbaričnoj komori Zavoda za pomorsku medicinu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Za korisnike i za njihovu pratnju osiguran je smještaj uz puni pansion u Hotelu „Zagreb“ za vrijeme trajanja liječenja.
  • gradu Zagrebu i Crikvenici - u suradnji s Poliklinikom za baromedicinu i medicinu rada „OXY“. Za korisnike postoji mogućnost smještaja u kući u Zaprešiću ili u Ustanovi za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima I. gardijske brigade "Tigrovi"
 

Način ostvarivanja prava

 
Zamolbu za liječenje u barokomori upućujete na adresu Ministarstva hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, 10 000 Zagreb.

Uz zamolbu za liječenje potrebno je dostaviti presliku ukupne povijesti bolesti.

Odluku o pravu na liječenje u hiperbaričnoj komori donosi ministar temeljem mišljenja Povjerenstva za liječenje hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u hiperbaričnoj komori.