Sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom

  • Slika /slike/Petrinja/IMG_6502.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić danas je predstavnicima 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom.

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata javne namjene , u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu kao što su prilagodba kupališta, gradskih bazena, kazališta, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnja taktilnih polja upozorenja, upuštanje rubnjaka i prilagodba nogostupa na ulicama i raskršćima ulica, ugradnja dizala, prilagodba ulaznih prostora, sanitarnih čvorova, učionica i sl.

Posebna vrijednost Projekta je u činjenici da se njime već jedanaestu godinu zaredom prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom te se time doprinosi podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj i njihovoj većoj samostalnosti.

Sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom odobrava se jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje djeluju na području Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene potrebama zajednice.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora od 2004. do 2014. godine iznosi 15.657.207,46 kuna za ukupno 79 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (11 županija, 55 gradova i 13 općina) čime su izvršene 142 prilagodbe objekata.

Odlukom o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu Ministarstvo branitelja je osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kn. Raspisana su dva javna poziva temeljem kojih je zaprimljeno 29 zahtjeva za prilagodbu 33 objekta. Radna skupina za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom održala je sastanke 26. ožujka i 2. lipnja 2015. godine na kojem je predloženo donošenje odluka za sufinanciranje 19 projekata u 2015. godini.

Pisane vijesti | Sastanak | Domovinski rat