Sastanak o rješavanju slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Travanj/Sastanak Operativne skupine/mirogoj 3 (002).jpg
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale sudjelovali su na drugom sastanku Operativne skupine za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale i Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, sudjelovali su na drugom sastanku Operativne skupine za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka, održanom od 15. do 16. travnja 2019. godine u Zagrebu u sklopu provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije.

Sastanak je bio posvećen razvoju NN pilot projekata usmjerenih na rješavanje slučajeva s lokacija ili u svezi s događajima predloženim tijekom prvog sastanka radi daljnje identifikacije približno 4.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranih na području zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Dvodnevni sastanak započeo je prezentacijama trenutnih strategija i protokola koji se odnose na pitanje neidentificiranih posmrtnih ostataka pri svakoj pojedinoj članici Operativne skupine. Nakon prezentacija uslijedila su izlaganja o dostupnim informacijama o neidentificiranim posmrtnim ostacima prethodno predloženim od strane nadležnih tijela za traženje nestalih osoba u svrhu provođenja zajedničkog pregleda s ostalim članicama Operativne skupine i Međunarodnom komisijom za nestale osobe.

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale prezentirali su Protokol odnosno smjernice rješavanja slučajeva pogrešnih prepoznavanja i identifikacija te naknadnih re-asocijacija kao i dostupne podatke o lokaciji predloženoj za zajednički pregled.
Drugog dana sastanka organiziran je posjet zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj prilikom kojeg je sudionicima predstavljeno stanje neidentificiranih posmrtnih ostataka u Republici Hrvatskoj te uvjeti njihovog privremenog, dostojnog zbrinjavanja. Sudionici su potom obišli i spomen obilježje „Glas hrvatske žrtve“ na Gradskom groblju Mirogoj.

Izvještaj s prvog sastanka Operativne skupine za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka možete pogledati na poveznici
 

Pisane vijesti