Održan drugi sastanak Skupine za nestale osobe

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Travanj/IMG-20190417-WA0023 (002).jpg

Sastanak Skupine za nestale osobe organiziran je u svrhu rasprave o dosadašnjoj provedbi odredaba Okvirnog plana ​za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije

Drugi sastanak Skupine za nestale osobe osnovane radi provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održan 17. travnja 2019. godine u Zagrebu, a na njemu je sudjelovao predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Kosovo i Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, uz logističku i administrativnu potporu Međunarodne komisije za nestale osobe.

Sastanku je nazočila i predstavnica Ministarstva za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, uz čiju potporu Međunarodna komisija za nestale osobe provodi Okvirni plan. U svom je obraćanju pozdravila postignuti napredak te izrazila daljnju podršku Vlade Ujedinjene Kraljevine u rješavanju pitanja nestalih osoba.
 
Drugi sastanak Skupine za nestale osobe organiziran je u svrhu rasprave o dosadašnjoj provedbi odredaba Okvirnog plana u kontekstu predstojećeg summita zemalja Berlinskog procesa koji će se održati u Poznanu u srpnju 2019. godine, a kojim se predviđa i izvješćivanje o postignutom napretku u rješavanju pitanja nestalih osoba temeljem potpisanog Okvirnog plana te o drugim aktivnostima u području traženja i identifikacije nestalih osoba.
 
Podsjetimo, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja potpisala je Okvirni plan 6. studenog 2018. godine u Den Haagu, a s ciljem jačanja multilateralne suradnje nadležnih tijela za traženje osoba nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Srbije te Republike Hrvatske.
Uz Skupinu za nestale osobe, koja na strateškoj razini provodi i prati odredbe Okvirnog plana, osnovane su i dvije operativne skupine - za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed sukoba na području bivše Jugoslavije i za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka, čiji je rad  usmjeren na sadržajno rješavanje slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka te ažuriranje Baze podataka sa svrhom njene javne objave.

Pisane vijesti