Sastanak o rješavanju slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_7017.JPG

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale sudjelovali su na multilateralnom sastanku u Sarajevu 

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale i Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku sudjelovali su na prvom sastanku Operativne skupine za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka. Sastanak je održan u Sarajevu od 12. do 13. ožujka 2019. u sklopu provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije.
 
Međunarodna komisija za nestale osobe organizirala je susret kako bi se uspostavili praktični modaliteti aktivnosti identifikacije približno 4000 neidentificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranih na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Operativnu skupinu čine predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Povjerenstva za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Kosovo, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije te Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz logističku i administrativnu potporu Međunarodne komisije za nestale osobe.

Predstavnici Uprave za zatočene i nestale prezentirali su stanje neidentificiranih posmrtnih ostataka u Republici Hrvatskoj kojih je u ovom trenutku 911, s osvrtom na nedostatak referentnih uzoraka što smanjuje učinkovitost identifikacija, ali je naglašeno kako Uprava nastavlja s intenzivnim aktivnostima s ciljem rješavanja ovih slučajeva.

Tijekom boravka u Sarajevu, pomoćnik ministra Stjepan Sučić, ujedno predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za zatočene i nestale, održao je sastanak s predstavnicima Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji u sklopu projekta Jačanje regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama provode studiju potreba u traganju za nestalim osobama. Na sastanku su raspravljene mogućnosti unaprjeđenja Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba.
 
Završetkom dvodnevnog sastanka dogovoreni su daljnji koraci razvoja pilot projekata za rješavanje neidentificiranih posmrtnih ostataka.
 

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti