Porast ugovorenog otkupa proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Ožujak/Sporazum - Podravka/HN20190327082116.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ostvareni rezultati pokazuju značajan iskorak u zainteresiranosti hrvatskih branitelja za ovakav oblik suradnje, stoga je za 2019. godinu ugovoren tri puta veći otkup proizvoda

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, u srijedu 27. ožujka 2019. godine, predstavljeni su rezultati Sporazuma o suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke sklopljenog radi omogućavanja lakšeg plasmana proizvoda nastalih u braniteljskim zadrugama i OPG-ovima hrvatskih branitelja za razdoblje od 2018. do 2020. godine.
 
Suradnja sklopljena s Podravkom u rujnu 2017. godine zadrugama i OPG-ovima hrvatskih branitelja omogućuje sigurno tržište za plasman proizvoda, odnosno osigurava otkup proizvoda za potrebe industrijske potrebe te redovito plaćanje. Konkretni rezultati ostvareni u 2018. i tijekom prvih nekoliko mjeseci 2019. godine pokazuju značajan iskorak u zainteresiranosti hrvatskih branitelja za ovakav oblik suradnje i otkup značajnih količina poljoprivrednih proizvoda.
 
Tome su uvelike doprinijele prezentacije uvjeta i načina suradnje koje su predstavnici Podravke tijekom 2018. godine održali u 45 gradova i općina u Republici Hrvatskoj te tri radionice u Bosni i Hercegovini, s ciljem upoznavanja što većeg broja potencijalnih kooperanata Podravke s ovim hvalevrijednim projektom. Ovakvo predstavljanje projekta u prvoj godini provedbe Sporazuma rezultiralo je ugovaranjem otkupa 4.535 tona sirovine, odnosno 320 tona povrća, 215 tona voća i 4.000 tona žitarica od hrvatskih branitelja.
 
Započeta suradnja uspješno se nastavlja i u 2019. godini. Održane su 22 prezentacije Sporazuma na kojim je sudjelovalo više od dvije tisuće zainteresiranih hrvatskih branitelja. Prvi rezultati pokazuju porast ugovorenog otkupa sirovine za 9.000 tona u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom da je ugovoren otkup 13.565 tona sirovine (3.015 tona povrća, 550 tona voća i 10.000 tona žitarica). Vidljivo je kako su osigurani dobri standardi proizvodnje i plasmana u konačnici rezultirali značajno većim ugovorenim otkupom proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. Ujedno, nastavak suradnje u ovoj godini pokazao je kako su hrvatski branitelji puno bolje organizirani u proizvodnji te iskazuju više povjerenja u ostvarenu suradnju.
 
Osim otkupa proizvoda, kroz zaključeni Sporazum o suradnji za razdoblje od 2018. do 2020. godine Podravka proizvođačima pruža i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, od početka vegetacijskog razdoblja do berbe. Pomoć hrvatskih braniteljima podrazumijeva edukaciju, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda.
 
Partnerska suradnja hrvatskih branitelja i Podravke primjer je pozitivne suradnje kojom Podravka ostvaruje svoj strateški cilj povećanja udjela domaće sirovine u proizvodima, a Ministarstvo hrvatskih branitelja svoj primarni cilj – skrb o hrvatskim braniteljima, nastojeći na taj način ujedno potaknuti njihovo socijalno uključivanje i prilike za zapošljavanje.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prilikom istaknuo kako je cilj suradnju intenzivno nastaviti te povećati broj sudionika projekta, a samim time i količinu domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu.
 
„Podravka nastoji imati što više hrvatskih sirovina, želi zadržati ljude u Hrvatskoj te im ponuditi dobro plaćen profitabilan posao. S tim ciljem ostvarena je i ova suradnja“, rekao je direktor poljoprivrede u Podravci Zdravko Dimač zaključivši kako dosad ugovoreni otkup tri puta više sirovina obećava dobre rezultate u 2019. godini.

 

Foto: Hina



Pisane vijesti