Provedene aktivnosti terenskih izvida i istraživanja

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/20180716_141818.jpg

Na području Zadarske i Šibensko-kninske županije istraživanjima je obuhvaćen veći broj lokacija za koje je postojala sumnja da su prikrivena mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica

Pomoćnik ministra, Stjepan Sučić, čelnik Uprave za zatočene i nestale predvodio je terenske izvide i istraživanja u razdoblju od 18. do 28. ožujka 2019. na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Provedenim aktivnostima obuhvaćen je veći broj lokacija za koje je postojala sumnja da su prikrivena mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Domovinskog rata te žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Na području Zadarske županije istraživanjima je obuhvaćeno sedam lokacija za koje su, prema dostupnim saznanjima, postojale sumnje da su prikrivena grobna mjesta žrtava iz razdoblja Domovinskog rata i to tri lokacije na području Bruške te po jedna lokacija na području Novigrada, Benkovca, Islama Grčkog i Islama Latinskog.
Provedenim istraživanjima pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe (Novigrad), dok na preostalim lokacijama nisu potvrđena inicijalna saznanja o mogućim grobnicama iz razdoblja Domovinskoga rata.
Uz navedeno, provedeno je i probno iskapanje na području mjesta Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji gdje nisu pronađeni posmrtni ostaci iz razdoblja Domovinskoga rata.
 
Vezano za moguća mjesta grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, provedeni su terenski obilasci i snimanja 21 lokacije iz zraka na području obiju županija, speleološko istraživanje jame na području grada Benkovca u Zadarskoj županiji te probno iskapanje na području općine Ervenik u Šibensko-kninskoj županiji prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci.
 
Temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja,  Uprava za zatočene i nestale provela je terensko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka s lokacije „Pupavčeva jama“, selo Medviđa, grad Benkovac, u Zadarskoj županiji.
Tom su prilikom ekshumirani posmrtni ostaci najmanje deset osoba, žrtava Drugog svjetskog rata, te su isti prevezeni na potrebnu daljnju obradu. Održan je i radni sastanak s načelnikom općine Zagvozd, gospodinom Miroslavom Gaće te mogućim srodnicima žrtava Drugog svjetskog rata ekshumiranih s područja Zagvozda u listopadu 2018. godine, na temu provedenih i planiranih aktivnosti na tom području.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti