Otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Ljubostinju

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/Spomenik/IMG-20191221-WA0016 (1).jpg
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo je postavljanje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Ljubostinja. Oni su Drago Paić, Tonči Pirija i Filip Gaćina, poznat po slavnom uzviku oduševljenja "Obadva, oba su pala“. 

Poginulim hrvatskim braniteljima iz Ljubostinja, Dragi Paiću, Tončiju Piriji i Filipu Gaćini u rodnom selu, u subotu, 21. prosinca 2019. otkriveno je spomen-obilježje. 

Filip Gaćina je petoga dan bitke za hrvatski kraljevski grad Šibenik 1991. godine punio top Gorana Pauka, a promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao "Obadva, obadva, oba su pala!“, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA.

Postavljanje spomen-obilježja sufinanciralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić nazočio je otkrivanju spomen-obilježja te pohvalio inicijativu mještana Ljubostinja koji na ovaj način čuvaju trajan spomen na svoje heroje i istaknuo potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je sufinanciralo podizanje spomen-obilježja.

Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, otkrivanju spomen-obilježja i polaganju vijenaca nazočili su i hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici regionalne i lokalne samouprave te brojni okupljeni s ciljem odavanja počasti poginulim herojima malog sela u Dalmatinskoj zagori.
 
 
Kultna snimka s uzvikom Filipa Gaćine isti dan prikazana je na HRT-u te je izazvala opće oduševljenje i euforiju. Ona predstavlja svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad nadmoćnijim neprijateljem. Taj uzvik je Gaćini zauvijek donio legendarni status, a danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda. Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, da bi 19. rujna 1998. godine. poginuo u miru prilikom razminiranja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiranje "Mungos".



Pisane vijesti