Obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Pume

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/Varaždin_morh/WIL_8982.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem vijenaca u spomen na poginule, umrle i nestale pripadnike Puma, u Varaždinu je obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Pume

U varaždinskoj vojarni koja nosi ime 7. gardijske brigade Pume, u petak 20. prosinca 2019. vijence su položili pripadnici brigade, hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac položili su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Premijer je, ovim povodom, istaknuo poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade: "Proveli su na terenu praktički pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno za slobodu, obranu i za povijest hrvatskog naroda", rekao je Plenković i dodao kako je dužnost svih institucija i dalje tražiti nestale u Domovinskom ratu.

Podsjetio je da se u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska vratila u Varaždin: "Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske", kazao je Plenković.

U vojarni su smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske koja je slijednik 7. gardijske brigade Pume, ustrojene 23.prosinca 1992. godine.

Svečano obilježavanje nastavljeno je postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume, slijednice 7. gardijske brigade, na Kapucinskom trgu gdje su dodijeljene pohvale i nagrade pripadnicima bojne.

Povodom obljetnice, služena je sveta misa u crkvi Dobrog pastira.
 
U Varaždinu je izaslanstvo Vlade posjetilo i varaždinskog biskupa mons. Božu Radoša, kojem je premijer zaželio puno uspjeha u vođenju pastoralne brige za vjernike Varaždinske biskupije. Izrazio je zadovoljstvo što se tom prigodom susreo i s biskupom u miru mons. Josipom Mrzljakom.

 

Foto: T. Brandt/MORH



Pisane vijesti