Konvencija zadruga hrvatskih branitelja

  • Slika /slike/konvencija zadruga hrvatskih branitelja/DSC_0223.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kongresnom centru Forum u Zagrebu otvorena je danas prva konvencija zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Konvenciju je uvodnim govorom otvorio ministar branitelja Predrag Matić koji je istaknuo kako je iznimno ponosan i sretan zbog deset godina postojanja i razvijanja projekta braniteljskih zadruga kao "najuspješnije braniteljske priče". Ministar se osvrnuo i na činjenicu da su upravitelji braniteljskih zadruga prema izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju iz 2013. godine morali imati obavezno mirovinsko osiguranje kao zaposlene osobe, čime bi ostali bez prava na invalidsku mirovinu, no, kako je naglasio ministar, "uz dijalog za stolom, unutar institucija, ponudili smo rješenje i taj je problem danas riješen". Na kraju svoga izlaganja, ministar je posebno naglasio kako Ministarstvo branitelja djelatno skrbi za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane tako što potiče osnivanje njihovih braniteljskih zadruga i omogućuje im prijavu na programe sufinanciranja rada zadruga.

Nakon ministrova uvodnog izlaganja, voditeljica Službe za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u Ministarstvu branitelja Marijana Tkalec održala je prezentaciju od dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o braniteljskoj socijalno-radnoj zadruzi i Pravilniku o vođenju evidencije o tim zadrugama, nakon čega je uslijedila rasprava o mnogim pravnim dilemama i teškoćama na koje članovi zadruga nailaze u svom radu. Goran Ševo, voditelj Odjela za poticanje umrežavanja i drugih oblika udruživanja u Ministarstvu poduzetništva i obrta, održao je prezentaciju o zadružnom poduzetništvu, također uz vrlo živu raspravu.

Do kraja današnjeg dana predavanja će održati i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, na temu "Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.", te pomoćnica ministra u Upravi za koordinaciju programa projekata EU u području rada i socijalne sigurnosti u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Viktorija Rončević, na temu "Mogućnosti korištenja Europskog socijalnog fonda".

Ministarstvo branitelja rad zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kontinuirano podupire od 2004. godine. Broj zadruga hrvatskih branitelja povećao se s deset, koliko ih je bilo registrirano u Republici Hrvatskoj 2004. godine, na više od 550 zadruga registriranih u 2014. godini, od čega je do kraja 2014. godine 455 zadruga ujedno koristilo poticajne mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. U razdoblju 2004. - 2014. godine utrošeno je za 76.510.000 kuna za potpore zadrugama. Sredstava u Državnom proračunu za 2015. godinu namijenjena sufinanciranju zadruga iznose 6.000.000 kn.

Od ukupnog broja zadruga koje su koristile neku od mjera Ministarstva, njih 305 i dalje aktivno djeluje, čime održivost braniteljskih zadruga iznosi 67%. Braniteljske zadruge čine više od trećine od ukupnog broja svih registriranih zadruga u Republici Hrvatskoj.

Zadruge mogu ostvariti sredstva potpore u iznosu od 150.000 kuna, a ako se bave ekološkom proizvodnjom 180.000 kuna. Temeljem novog Programa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo branitelja po prvi puta su raspisali zajednički natječaj za financiranje projekata zadruga hrvatskih branitelja u području zaštite okoliša kojim se dodjeljuje 200.000 kuna po projektu zadruge, pri čemu Fond sufinancira 40% iznosa, a Ministarstvo 60% iznosa, uz uvjet da zadruga zaposli nezaposlenog hrvatskog branitelja ili dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.Temeljem provedenog natječaja u 2014. godini, sufinancirani su projekti 17 braniteljskih zadruga, što je omogućilo zapošljavanje 17 nezaposlenih hrvatskih branitelja, a Ministarstvo branitelja je za te projekte izdvojilo 1.886.518,87 kuna. U nastojanju da se zadrugama omogući prijavljivanje na natječaje za EU sredstva, Ministarstvo će omogućiti sufinanciranje EU projekata zadruga iznosom do 100.000,00 kn kroz Mjeru sufinanciranja projekta zadruga hrvatskih branitelja ugovorenih u okviru programa Europske unije.

Ministarstvo branitelja je 2013. godine po prvi put objavilo Javni poziv za sufinanciranje rada zadruga branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine te je do danas financijski potpomoglo ukupno 5 zadruga s područja Bosne i Hercegovine, na što je izdvojeno ukupno 350.000,00 kuna.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja po prvi put se definira braniteljska socijalno-radna zadruga kao ona koja ima naglašenu socijalnu komponentu, a ne isključivo stjecanje prihoda, čija dobit ne prelazi 150.000 kuna godišnje, čiji upravitelji primaju mirovinu, ali ne i plaću, odnosno naknadu za svoj rad i koja ima najmanje dvije trećine članova hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida ili obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja. Upravitelji takvih zadruga, koji su ujedno i korisnici prava iz mirovinskog osiguranja nisu u obvezi prijaviti upravitelja na obvezno mirovinsko osiguranje.

Pisane vijesti | Konferencija | Zadruge hrvatskih branitelja