Komemoracija za žrtve Slatinskog Drenovca 1941.-1946.

  • Slika /AM2017/Fotografije/Slatinski Drenovec/1 (Large).jpg
  • Slika Pomoćnik ministra Nenad Križić održao je prigodni govor
  • Slika Svetu misu predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević
  • Slika
  • Slika

Pomoćnici ministra Nenad Križić i Stjepan Sučić sudjelovali su u nedjelju,  25. lipnja 2017. godine, na komemoraciji za žrtve totalitarnog komunističkog režima u Slatinskom Drenovcu 1941.-1946. godine i blagoslovu novoizgrađenog spomen-grobišta.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa posvećenog žrtvama Slatinskog Drenovca odana je počast stradalim žrtvama toga kraja. Vijence i svijeće, uz pomoćnike ministra Nenada Križića i Stjepana Sučića, položili su i predstavnici Virovitičko-podravske županije, općine Čačinci i udruga koje čuvaju spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U svome obraćanju sudionicima komemoracije, pomoćnik ministra Nenad Križić, čestitajući svim prisutnima Dan državnosti, zahvalio se Virovitičko-podravskoj županiji i općini Čačinci, Požeškoj biskupiji i udrugama na radu koji čine u promicanju istine o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju na ovim prostorima.

Istaknuo je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuiranim provođenjem aktivnosti radi na tome da žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te Domovinskog rata nikada ne budu zaboravljene. Postupanje Ministarstva hrvatskih branitelja temelji se na načelima da sve žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja imaju pravo na dostojno vječno počivalište te da je očuvanje spomena na njih, kao i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza naše države i našega društva. U tu svrhu Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo je općini Čačinci jednokratna novčana sredstava u cilju realizacije izgradnje spomen-grobišta sa pripadajućom spomen-kosturnicom.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je svečana komemorativna Sveta misa i blagoslov spomen-grobišta koju je prevodio mons. Antun Škvorčević, biskup požeški uz koncelebraciju velikog broja svećenika Požeške biskupije.

Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Drugi svjetski rat