Izvještajni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Sabor SUZN/Slika 2.jpg

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir posebno je naglasila pozitivnom suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao potporom u svim programima Saveza 

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održan je redovni, 13. Izvještajni sabor Saveza te susreti članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, od 26. do 27. listopada 2019. godine u Selcu, Crikvenica.

Izvještajni sabor održan je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a istome su uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, svojim sudjelovanjem podršku pružile i partnerske udruge: Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te predstavnici veterana 9. gardijske brigade.



Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir upoznala je prisutne s najznačajnijim aktivnostima Saveza u 2018. godini i prvoj polovici 2019. godine, kao i s planom rada Saveza u nadolazećoj godini koji obuhvaća daljnje jačanje vidljivosti pitanja sudbina nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, u cjelokupnom hrvatskom društvu.

Posebno je naglasila pozitivnom suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja koje je potpora svim programima Saveza, posvećenim prevladavanju izazova i problema s kojima se susreću članovi obitelji te daljnjem osnaživanju procesa rješavanja pitanja nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.



Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, u svom je obraćanju prisutnima istaknuo upravo partnersku ulogu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Tom je prilikom održan i Aktualni sat pod nazivom „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“ u sklopu kojega su članovima obitelji predstavljeni rezultati rada Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, u mandatu ministra Tome Medveda i pomoćnika ministra Stjepana Sučića.

Pomoćnik Sučić istaknuo je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja posvetilo donošenju sveobuhvatnog pravnog okvira i sustava skrbi što se posebno odnosi na Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je na snagu stupio u kolovozu 2019. godine te još jednom zahvalio na aktivnom i konstruktivnom doprinosu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u njegovoj izradi.

Nakon predstavljenih rezultata rada Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik Sučić odgovarao je na upite članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, usmjerene na konkretne slučajeve njihovih nestalih članova. Zaključio je kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja nastaviti ulagati najveće moguće napore te unaprjeđivati metodologiju Hrvatskog modela traženja nestalih osoba s ciljem rješavanja pitanja sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu.  

Izvještajni sabor protekao je u ozračju punog razumijevanja položaja članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i približavanja svih aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi obitelji nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja saznale istinu o sudbini svojih najbližih.
 

Pisane vijesti