Otkrivena spomen-ploča na Agronomskom fakultetu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Spomen_ploca_Agronomski_HINA_MHB/HN20191029325869.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ernest Gredičak, Ivan Kordiš, Mladen Jonjić, Tvrtko Miloš, Mate Čagalj, Ivo Marić, Marinko Gagro, Drago Sirovica – imena su poginulih hrvatskih branitelja upisana u spomen-ploču, koju su otkrili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i sestra poginulog studenta Marinka Gagre Marina Validžić

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u utorak, 29. listopada 2019.,  održana je svečanost otkrivanja spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, studentima i djelatniku Agronomskog fakulteta.

Ernest Gredičak, Ivan Kordiš, Mladen Jonjić, Tvrtko Miloš, Mate Čagalj, Ivo Marić, Marinko Gagro, Drago Sirovica – imena su poginulih hrvatskih branitelja upisana u spomen-ploču, koju su otkrili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i sestra poginulog studenta Marinka Gagre Marina Validžić.

Otkrivanju spomen-ploče, uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur i dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, djelatnici i studenti fakulteta te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Pozdravljajući okupljene u ime predsjednice Republike, njezin savjetnik za branitelje Ante Deur zahvalio je dekanu Grgiću i ministru Medvedu, kao i svima koji su pridonijeli realizaciji te hvalevrijedne inicijative. Prisjetivši se vremena u kojem se stvarala i branila slobodna i neovisna Hrvatska, kojega je i sam bio dionik, poručio je studentima da uvijek imaju na umu kako su mladi njihove dobi žrtvovali svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Budimo ponosni na to vrijeme, pokažimo pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima, kao i prema generaciji toga vremena kada se stvarala država jer najveći grijeh je zaborav, kazao je Deur.

Ministar Medved zahvalio je Agronomskom fakultetu na inicijativi odavanja počasti hrvatskim braniteljima i promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Ovim činom postavljanja spomen-ploče svojim poginulim kolegama postajete čuvari vrijednosti Domovinskog rata, poručio je. Posebno osvrnuo na zajedništvo i potrebu da novi naraštaji znaju istinu o Domovinskom ratu i ulozi hrvatskih branitelja u stvaranju slobode koji danas uživamo.
 
Dragi studenti, svaki put kad prođete pokraj ove spomen-ploče, zastanite na trenutak i zahvalite im. Da su danas s nama, vjerujem kako bi bili uzor i u odnosu prema radu i kolegama, prema svojoj obitelji i našoj domovini. Uvjeren sam i da bi doprinosili razvoju naše domovine, kao što su svojom žrtvom doprinijeli njezinoj opstojnosti. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga i danas jer upravo je to Hrvatska kakvu svi želimo i volimo, ponosna i svoja, kazao je ministar, poručivši im: Neka vam domoljublje i žrtva ovih ljudi bude uzor i poticaj. Borite se za boljitak Lijepe Naše i bodrite duh zajedništva jer njihova žrtva nas obvezuje, ali i povezuje! 

Dekan Zoran Grgić istaknuo je kao se Agronomski fakultet ponosi što ne obrazuje samo inženjere agronomije, nego uz znanja i vještine prenosi na svoje studente ljubav prema struci, selu i domovini. Naše kolege su to pokazale dajući svoj život domovini Hrvatskoj te im stoga dugujemo posebnu zahvalnost. Od danas, osim u našim sjećanjima imamo i posebno mjesto gdje im možemo odati dužno poštovanje, poručio je dekan, izrazivši posebnu zahvalnost ministru Medvedu i suradnicima na suradnji.

Blagoslov spomen-ploče i molitvu za poginule studente i djelatnika Agronomskog fakulteta, kao i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je pater Zoran Vujčić, kapelan Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“.
Ova spomen-ploča je znamen koji govori nama i budućim naraštajima da je sloboda ostvarena snagom žrtve nošene ljubavlju, sve do smrti. Ovaj znamen stoji kao znak naše građanske zahvalnosti našim studentima koji počivaju u vječnom miru. Neka ostane znamenom hrvatskog zajedništva za sva vremena, poručio je pater Vujčić.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, članovi obitelji poginulih i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće, a svečani program uveličao je nastup klape alumnija Agronomskog fakulteta “Fjabula“. 

Spomen-ploča, koju je Ministarstvo hrvatskih branitelja podržalo svojim pokroviteljstvom, postavljena je o 100. obljetnici Agronomskog fakulteta i 350. obljetnici Sveučilišta u Zagrebu.

 

Foto: HINA/MHB



Pisane vijesti