25. obljetnica VRO oslobadanja juga Hrvatske

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Dubrovnik - 25 obljetnica/du 12.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jubilarna obljetnica održana je u nazočnosti najvišeg državnog vrha na povijesnom mjestu u dubrovačkoj gradskoj luci Gruž gdje je 29. listopada 1992. održana velika dubrovačka festa slobode. 

Prošlo je 25 godina od pobjedonosnog završetka operacija kojima je, nakon šestomjesečnih borbi i jednogodišnje okupacije, cijeli privremeno okupirani teritorij krajnjeg juga Hrvatske vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak te omogućen povratak u svoje domove za više od dvadeset tisuća prognanika i izbjeglica. Hrvatska vojska i policija oslobodile su 1210 km2 kopnenog i 1080 km2 morskog prostora, izašle na međunarodno priznate državne granice te uspostavile čvrst i pouzdan sustav obrane dug oko 105 km, oslonjen na preko 120 dominantnih  utvrđenih visova, koji neprijatelj do završetka Domovinskog rata nije nikada ozbiljnije ugrozio.

Jubilarna obljetnica održana je na povijesnom mjestu u dubrovačkoj gradskoj luci Gruž gdje je 29. listopada 1992. održana velika dubrovačka festa slobode, u nazočnosti najvišeg državnog vrha - predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Vlade RH, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Branka Bačića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, predstavnika Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, hrvatskih branitelja sudionika operacija oslobađanja i brojnih drugih.

U spomen i sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci i upaljene svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo, a položen je i vijenac u more ispred tvrđave Lovrijenac.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije slavljena je sveta misa koju je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije  mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s Vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i biskupom dubrovačkim mons. Matom Uzinićem.

Uslijedio je, potom, svečani mimohod postrojbi, među kojima i postroj ratnih zastava postrojbi sudionica operacija s oko 400 pripadnika, od katedrale, preko Straduna, ulaza "Pile" sve do luke Gruž gdje je održana središnja svečanost.

Kroz kratku povjesnicu prisutni su se prisjetili događaja od prije 25 godina, ratne operacije te povijesnog postrojavanja na istom mjestu koje su tada uveličali prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik Južnog bojišta general Janko Bobetko.

Visoki uzvanici održali su prigodna obraćanja. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je državni vrh tih godina svoju vjeru i nadu položio u ruke hrvatskih ratnika koji su bili slabo opremljeni, ali motivirani najvišim moralnim ciljevima i koji nisu iznevjerili ukazano im povjerenje, istaknuvši kako uspomenu na te dane ponosa i slave trebamo trajno čuvati kao zalog naše slobode.

„Kroz operacije oslobađanja juga, na kršu, na kamenu, izgradili smo pobjednički karakter Hrvatske vojske i policije i dokazali i potvrdili da je Hrvatski vojnik pobjednik“, istaknuo je u svom obraćanju izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je poštovanje i zahvalnost svim braniteljima koji su dali svoj doprinos u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju Juga Hrvatske  te  stanovnicima Dubrovnika i okolnih mjesta koji su pretrpjeli strašna stradanja i razaranja. „Možemo s pravom reći da je u tom razdoblju borbe protiv agresora sve do oslobađanja južnog bojišta u listopadu 1992.,  najsnažnije iskazano zajedništvo hrvatskog naroda“, podsjetio je ministar i poručio da takvo zajedništvo treba biti uporište i izvor snage u daljnjem radu za još puno dobrih djela, za razvoj naše Domovine.

Zapovjednik obrane Dubrovnika i zamjenik zapovjednika južnog bojišta, umirovljeni general Nojko Marinović podsjetio je na značaj operacija koje su dovele do oslobađanja juga i postrojbe koje su u tome sudjelovale.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, njegov izaslanik Branko Bačić zahvalio je svim sudionicima operacija oslobađanja na pokazanoj spremnosti na žrtvu za svoj narod, domovinu i slobodu.

Svečani program u gruškoj luci završio je atraktivnim letačkim programom akro grupe Krila Oluje, a obilježavanju ove jubilarne obljetnice posebno svečan ton dala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj izvedbom domoljubnih pjesama. Klapa je, zajedno s Orkestrom oružanih snaga, večer uoči središnje svečanosti ispred crkve sv. Vlaha na Stradunu održala koncert.

Foto: MORH/ T. Brandt

Pisane vijesti