Završena terenska istraživanja na području Maceljske gore

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Macelj_zavrsno/IMG-20200529-WA0003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak, 26. lipnja 2020. završilo je terenska istraživanja na širem području Maceljske gore, gdje su tijekom 27 radnih dana provedena istraživanja na šest lokacija

Pregledano je područje Križanovog jareka, Volovčice, Lepe Bukve, Filipanaca, Loborščaka i Križovog jareka, ukupno više od 5100 m2 terena koja su dugogodišnjim istraživanjem Udruge Macelj 1945. označena kao mjesta mogućih lokacija masovnih grobišta žrtava poslijeratnog razdoblja, sudionika Križnog puta.
 
Kako smo ranije obavijestili javnost, pronađena je masovna grobnica samo na području Križanovog jareka, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 82 osobe. (Ekshumirani posmrtni ostaci na Maceljskoj gori)
 
Također, na području Lepe Bukve uz sam rub platoa pronađena je manja količina koštanih fragmenata te je pregledom na terenu od strane stručne osobe-antropologa utvrđeno kako se radi o posmrtnim ostacima šest osoba, a po položaju pronađenih posmrtni ostataka utvrđeno je kako se radi o sekundarnoj grobnici.
 
Tijekom ovih aktivnosti, koje su započele 18. svibnja 2020., pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić u više navrata sastao se s predsjednikom Udruge Macelj 1945. Zdravkom Čepom, zahvalio je Udruzi na hvalevrijednoj potpori, a razgovarali su i o daljnjoj suradnji Ministarstva i Udruge.
 
Pronađena grobnica na Križanovom jareku obrađena po svim pravilima struke te je ponovno Ministarstvu pružena potpora od strane Službe kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije, koja je skenirala i izradila 3D model grobnice. Posmrtni ostaci bit će obrađeni na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te potom slijedi njihova priprema za dostojno i trajno zbrinjavanje.
 
Na kraju ovih opsežnih istraživanja, koja su uključivala rad na nepristupačnom i zahtjevnom terenu uz nepovoljne vremenske uvjete, želimo posebno istaknuti izvrsnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i nadležnom PU Krapinsko-zagorskom te Policijskom postajom Krapina, kao i s Udrugom Macelj 1945. te načelnikom općine Đurmanec i nadležnom župom sv. Jurja, koji su svojim kolegijalnim i profesionalnim odnosom pomogli u provođenju ovih aktivnosti.
 
Podsjećamo kako se u posljednje četiri godine intenzivno radilo na metodologiji rada terenskog istraživanja te se jasno propisao svaki korak koji za cilj ima što kvalitetniju obradu pronađenog grobišta, a samo u prvih šest mjeseci rada ove godine pregledano je više od 6100 m2 terena pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 269 osoba.

Ističemo kako je samo jasnim i posloženim pristupom moguće doći do podataka koji su od ključne važnosti za kasniju rekonstrukciju događaja. Sva postupanja Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje za cilj imaju ekshumaciju posmrtnih ostataka i njihovo dostojno zbrinjavanje.
 
 

Pisane vijesti