Položen kamen temeljac za izgradnju Veteranskog centra u Daruvaru

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Daruvar_fotke/DAR00882.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je kamen temeljac za izgradnju veteranskog centra u Daruvaru te s gradonačelnikom Daruvara Damirom Lneničekom svečano potpisao povelju

Povodom početka radova na izgradnji veteranskog centra u Daruvaru, u petak, 26. lipnja 2020. upriličena je svečanost potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca. Povelju je potpisao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček te je položen kamen temeljac.

Svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici, državna tajnica Nevenka Benić te predstavnici udruga i zadruga iz Domovinskog rata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i drugi uzvanici.

Predsjednik Hrvatskog sabora zahvalio je još jednom na žrtvi svim hrvatskim braniteljima, uz sjećanje na sve poginule. Naglasio je da je ovo potvrda Europe da su hrvatski branitelji opravdano branili domovinu i da zaslužuju ovakve velike projekte.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je: „Ovaj projekt koji je krenuo po uzoru na pilot-projekt u Lipiku povezao je sve ono što nam je najvažnije. Povezao je žrtvu hrvatskih branitelja, Domovinski rat, poštovanje prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima s aktualnim položajem Hrvatske trideset godina nakon samostalnosti i našim članstvom u Europskoj uniji. Pokazao je ovim primjerom i suradnjom s drugim resorima kako nam članstvo u EU može pomoći da realiziramo ovaj značajan projekt.“

Ministar Medved okupljenima je rekao: „Više od 250 hrvatskih branitelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dalo je svoje živote za Hrvatsku, a više od 1400 hrvatskih ratnih vojnih invalida dalo je svoje zdravlje. Upravo zbog njih i svih hrvatskih branitelja i stradalnika diljem Lijepe naše koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo im poboljšali zdravstveno i opće stanje, aktivno ih uključili na tržište rada, vodili brigu o svakome ponaosob i omogućili život dostojan svakog hrvatskog branitelja.“

Gradonačelnik Daruvara istaknuo je kako je ovo najveća investicija u Gradu u posljednjih 40 godina te kako će potaknuti najmanje 40 zapošljavanja.

Nakon potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca uslijedio je blagoslov. 


Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. provodi projekt „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ kojim će se izgraditi četiri veteranska centra: u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Izgradnja veteranskih centara započinje u Daruvaru i Sinju, a potom i u Petrinji i Šibeniku. Uspostavom veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo. U veteranskim centrima provoditi će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenog i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati aktivno sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Formirat će se multidisciplinarni timovi  psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te pružanja posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći.

U svrhu što kvalitetnije pripreme za provedbu projekta, Ministarstvo hrvatskih branitelja je iz nacionalnih sredstava pokrenulo pilot-projekt uspostave Doma hrvatskih veterana Lipik, koji je započeo s radom 22. veljače 2017. godine te ima kapacitet za 50 osoba. Iskustva DHV-a Lipik bila su od iznimnog značaja, kako za financijske projekcije tako i za procjenu potrebnih kapaciteta budućih veteranskih centara te izradu stručnih programa.

Ukupna alokacija projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ iznosi  328.792.034,20 kuna (85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj), a za veteranski centar u Daruvaru izdvaja se 94.973.115,34 kn. Dovršetak izgradnje svih veteranskih centara očekuje se u roku od 18 mjeseci od početka radova, odnosno do kraja 2021. godine.

Smještajni kapacitet veteranskog centra u Daruvaru bit će 200 ležajeva, a moći će primiti više od 3.000 korisnika godišnje.

Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda. Kroz sve projekte utjecat će se na jačanje kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima te će se omogućiti implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. 

 
 

Pisane vijesti