Počela izgradnja Veteranskog centra u Sinju

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Sinj_veteranski/_DSC4521.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom početka radova na izgradnji veteranskog centra u Sinju, u srijedu, 1. srpnja 2020., ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac potpisali su povelju o početku izgradnje Veteranskog centra u Sinju.

Potpisivanju povelje nazočio je ministar uprave Ivan Malenica i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić te predstavnici Grada Sinja, a na gradilištu su ih dočekali predstavnici izvođača radova.

„Više od 50 tisuća hrvatskih branitelja iz Splitsko-dalmatinske županije sudjelovalo je u Domovinskom ratu, gotovo 600 njih dalo je svoje živote za Hrvatsku, a više od 8600 hrvatskih ratnih vojnih invalida dalo je svoje zdravlje. Upravo zbog njih i svih hrvatskih branitelja i stradalnika koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo im poboljšali zdravstveno i opće stanje, aktivno ih uključili na tržište rada te vodili brigu o svakome ponaosob i omogućili dostojan život,“ izjavio je tom prilikom ministar Medved.

„Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, a sada gradimo i Veteranski centar. Raduje me što zajedno prepoznajemo izazove s kojima se suočavaju hrvatski branitelji i što im kroz inovativne projekte olakšavamo svakodnevnicu,“ poručio je ministar Medved te zahvalio svima koji su pružili podršku i pomoć pri realizaciji ovog projekta, a posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Gradu Sinju na kvalitetnoj suradnji.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac izrazila je zadovoljstvo što se jedan od četiri veteranska centra gradi upravo u Sinju te je zahvalila ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja na uključivanju Grada Sinja u realizaciju i provedbu projekta. Grad će pružati podršku Ministarstvu u radu Veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbi psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.

Važnu ulogu u radu Veteranskog centra u Sinju imat će i braniteljske udruge i zadruge s područja Splitsko-dalmatinske županije, posebice Cetinske krajine, kako u pogledu opskrbe njihovim proizvodima tako i u provedbi radne terapije, po uzoru na Dom hrvatskih veterana u Lipiku, pilot-projekt pokrenut iz nacionalnih sredstava u svrhu što kvalitetnije pripreme za provedbu projekta uspostave veteranskih centara.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. provodi projekt pod nazivom Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj kojim će se izgraditi četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Uspostavom veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo. U veteranskim centrima provoditi će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenog i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati aktivno sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Formirat će se multidisciplinarni timovi  psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te pružanja posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći.

Ukupan iznos izgradnje Veteranskog centra u Sinju iznosi oko 48 milijuna kuna. Imat će 130 ležajeva i moći će primiti oko 2500 korisnika godišnje. Za izgradnju sva četiri veteranska centra osigurano je ukupno oko 329 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dovršetak izgradnje očekuje se do kraja 2021. godine.

Ovaj projekt izvrstan je primjer odnosa države prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kao i međuresorne suradnje, a ujedno dobar pokazatelj benefita članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ova četiri veteranska centra godišnje će moći primiti oko 12 tisuća korisnika, među kojima su, uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, i članovi njihovih obitelji te obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja, kao i civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradali u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda. Kroz sve projekte utjecat će se na jačanje kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima te će se omogućiti implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. 
 
 

Pisane vijesti