Završena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Gospiću

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Završna ekshumacija_Gospić/IMG-20231013-WA0026.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U tri opsežne faze rada u Gospiću su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Ministarstvo hrvatskih branitelja je od 20. rujna do 13. listopada 2023. provelo treću i završnu fazu ekshumacije ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.
 
Istraživanje je provedeno temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu.
 
S obzirom na veličinu i zahtjevnost lokacije probna iskapanja i ekshumacije su provedene u više faza rada kojima je prethodilo opsežno istraživanje lokacije. Tako je proveden niz terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probna iskapanja na više izglednih mjesta - uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka.
 
Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve.

Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. su ekshumirani posmrtni ostaci 69 žrtava. 
 
Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste,  a od 20. rujna do 13. listopada 2023. su ekshumirani posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.
 
Aktivnosti tijekom kojih je pregledano oko 1.800m2 terena su završene danas, 13. listopada 2023. Ukupno su, u svim fazama, ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve.
 
Svi posmrtni ostaci žrtava bit će obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama, a nakon toga dostojno pokopani u zajedničku grobnicu za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koju je Grad Gospić izgradio na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene.
 
Lokaciju je krajem rujna obišao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te je istaknuo kako je ovo jasna poruka predanosti i odlučnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade da ćemo gdje god postoje saznanja o mogućem postojanju masovnih ili pojedinačnih grobnica izvršiti probna iskapanja i ekshumirati posmrtne ostatke žrtava, koje će nakon toliko godina napokon biti dostojanstveno pokopane i počivati u miru.

Pisane vijesti