Zagrebački vatrogasci dobili novu opremu vrijednu 1,2 milijuna eura

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/FB_IMG_1697183535641.jpg

 „Preduvjet za ovo bila je odluka Vlade i zakon kojim smo regulirali status Hrvatske vatrogasne zajednice i sve ono što je uslijedilo nakon toga glede statusa naših vatrogasaca i njihove opreme koja im je važna za obnašanje svakodnevnih poslova“, rekao je ministar Medved, istaknuvši da su vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, uz Hrvatsku vojsku i policiju, jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zagreba ispred Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvete održana je primopredaja vatrogasne opreme, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tom velikom događaju za zagrebačke vatrogasce nazočili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sandare, ujedno predsjednik Predsjedništva Hrvatskog vatrogasnog društva, saborski zastupnik Ante Deur, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatko Križanić i drugi uzvanici.

Vrijednost je nove opreme 1,2 milijuna eura, a financirana je sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a. Najveći je to dodijeljeni iznos za nabavu vatrogasne opreme.

„Preduvjet za ovo bila je odluka Vlade i zakon kojim smo regulirali status Hrvatske vatrogasne zajednice i sve ono što je uslijedilo nakon toga glede statusa naših vatrogasaca i njihove opreme koja im je važna za obnašanje svakodnevnih poslova“, rekao je ministar Medved, istaknuvši da su vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, uz Hrvatsku vojsku i policiju, jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti.

Koliko je vatrogasna oprema važna, pokazalo se i u požaru koji je prošlog tjedna buknuo na deponiju u Osijeku, u kojem je stradao vatrogasac. „Vidjeli smo da bi bile i gore posljedice po njega. Nažalost, dogodilo se ovo što se dogodilo, oprema je pokazala svoju svrsishodnost“, rekao je Tucaković.

Požar u Osijeku ponovno je upozorio na nužnost da se vatrogasci sustavno obučavaju, ali i da budu kvalitetno opremljeni. Vidjelo se to i nakon potresa u Zagrebu, čiji su vatrogasci dobili novu opremu.

Nakon potresa dobrovoljni vatrogasci s područja Grada Zagreba obavili su gotovo 1800 intervencija. Većina opreme tada je oštećena i više nije za uporabu te je nova oprema dočekana s oduševljenjem.

„Ovo je sretan dan za zagrebačko vatrogastvo. Ne bismo htjeli prejudicirati, ali tu opremu je dobro imati, samo da je ne koristimo preučestalo“, rekao je Križanić u ime Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.
 

Pisane vijesti