Tisuću hrvatskih branitelja na sportskom natjecanju HVIDR-e

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/ŠNIDOR/IMG-20231013-WA0073.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i stradalnici stup su ove zemlje, Domovinski rat kamen temeljac na kojem počiva slobodna Hrvatska, a Hrvatska vojska i policija jamac naše sigurnosti“, poručio je Medved, dodavši da je to stav Vlade

Tradicionalno sportsko natjecanje u organizaciji Zajednice županijskih  zajednica, udruga i članova Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH ove godine održava se u Malom Lošinju, a uz brojne članove HVIDR-e svečanom otvorenju 27. svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade, koji je ujedno otvorio natjecanje.

U prigodnom obraćanju ministar Medved predstavio je postignuća u unaprjeđenju sustava skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike te napose hrvatske ratne vojne invalide. Podsjetio je da su izgrađena četiri veteranska centra te najavio širenje mreže veteranskih centara.

Naglasio je važnost predstojećih izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima, kojima će se prvi put nakon 20 godina uskladiti i povećati invalidnine HRVI-a i zaokružiti proces unaprjeđenja opsega prava za mirovine ratnih vojnih invalida HVO-a, zahvalivši im na njihovom doprinosu u obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zahvalio je predsjedniku HVIDR-e i svim županijskim zajednicama na entuzijazmu koji ulažu u organizaciju ovog natjecanja te što kroz svoj svakodnevni rad daju doprinos u izgradnji društva u kojem se štite vrijednosti stvorene u pobjedničkom Domovinskom ratu.

„Mi smo pobjednici! Hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i stradalnici stup su ove zemlje, Domovinski rat kamen temeljac na kojem počiva slobodna Hrvatska, a Hrvatska vojska i policija jamac naše sigurnosti“, poručio je Medved, dodavši da je to stav Vlade, kojoj su hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata nadahnuće i inspiracija u svakodnevnom radu.

„Zahvaljujući vama, ova djeca danas mogu tu uz vas stajati i biti zadovoljni i sretni. I ovaj trg na kojem se nalazimo zahvaljujući vama zove se Trg Republike Hrvatske, a Hrvatska je ponosna članica međunarodnih organizacija“, rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Gari Cappelli, pozdravljajući hrvatske ratne vojne invalide u ime svih saborskih zastupnika.

Izaslanik ministra obrane Ivan Jušić pozdravio je sve natjecatelje i čestitao im na sudjelovanju na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji, na kojoj sudjeluje oko tisuću hrvatskih ratnih vojnih invalida.
U ime grada domaćina okupljenima se obratila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ujedno pokroviteljica natjecanja. Predstavila je ljepote toga kraja i zahvalila organizatorima što su izabrali Mali Lošinj za ovogodišnje natjecanje, za koje je rekla da je puno više od sportske manifestacije, te je svima zaželjela dobrodošlicu na taj sunčani otok.

U ime organizatora sve natjecatelje i sudionike natjecanja pozdravio je predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, zahvalivši ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja na potpori ovom tradicionalnom natjecanju, kao i Gradu Lošinju na gostoprimstvu, a svim natjecateljima zaželio je uspješno natjecanje.

Svečano otvorenje održano je na središnjem gradskom trgu, a nakon blagoslova svih natjecatelja uslijedila tradicionalna utrka u kolicima stopostotnih ratnih vojnih invalida Rivom lošinjskih kapetana, nakon čega su uslijedila natjecanja na sportskim borilištima u deset sportskih disciplina.

Natjecanje 27. SŠNIDOR „Mali Lošinj 2023.“ održava se od 13. do 15. listopada, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a tijekom sutrašnjeg dana održat će se i Sabor HVIDR-e te svečano uručenje pehara i medalja najuspješnijim natjecateljima.

Pisane vijesti