Vrednovanje uloge i žrtve Vukovara u Domovinskom ratu

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/SjednicaVRH.jpg

„Osim trajnog očuvanja spomena na žrtvu u Domovinskom ratu, proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želimo očuvati kulturu sjećanja i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja“, kazao je ministar Medved 

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine Prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta upućen je u proceduru prvog čitanja u Hrvatski sabor.

Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta definira se područje, odnosno, mjesta, razdoblje i način obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Također, Zakonom će se uspostaviti posebno međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika svih relevantnih institucija Republike Hrvatske, kao i predstavnika same braniteljsko – stradalničke populacije koje će imati važnu ulogu u praćenju i analizi stanja na vukovarskom području te predlaganju razvojno-poticajnih mjera za područje Vukovara.

Zakon će, očekuje se, imati pozitivan učinak na društveni razvoj vukovarskog područja s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno-obrazovni odnosno znanstveno-istraživački razvoj, stabilizaciju i očuvanje mira.
 
"Ovim se zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, Stoga prepoznajmo potrebu proglašenja Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Osim trajnog očuvanja spomena na žrtvu u Domovinskom ratu, proglašavanje Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želimo očuvati kulturu sjećanja i potaknuti aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja. Ovaj Prijedlog zakona dio je cjelovitog promišljanja o nacionalnom značaju Vukovara koji se reflektira i u drugim mjerama koje provodi ova Vlada." kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazlažući zakonski prijedlog. 
 
Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije predložila je u svibnju ove godine Ministarstvu zdravstva pokretanje inicijative za donošenje odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana od strane Republike Hrvatske.
 
Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana postala bi Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, a osnivačka prava nad tom ustanovom preuzela bi Republika Hrvatska, što bi ubuduće trebalo doprinijeti stabilnom poslovanju bolnice, a provođenjem postupaka zajedničke javne nabave radi postizanja učinkovitosti i standardizacije nabave lijekova i medicinskog i drugog materijala, dugoročno se očekuju značajne uštede i racionalizacija financijskog poslovanja.
 
"Ovim zakonom se, s jedne strane, daje pijetet s povijesnog aspekta, veličini i žrtve i etičnosti svega onoga što se događalo u vukovarskoj bolnici '91, godine i, s druge strane, osigurava se poslovanje bolnice u budućnosti gdje će se dodatnim sredstvima i drugačijim načinom upravljanja biti osigurano stabilno poslovanje bolnice," kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić i zamolio prihvaćanje prijedloga zakona.
 
Predsjednik Vlade Plenković rekao je da su ovim zakonima poslane političke poruke prema Vukovaru uoči 10. sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji će se u ponedjeljak održati u Vukovaru.

 
Izvor: Vlada Republike Hrvatske



Pisane vijesti