Održana Javna tribina o aktivnostima Ministarstva u Krapini

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/IMG_8102.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovakvi susreti pomažu i održavanju kvalitetnog, partnerskog odnosa s udrugama iz Domovinskog rata, kakav sve vrijeme u mandatu imamo. Prilika je i da čujemo sve poteškoće s kojima se hrvatskih branitelji susreću, da čujemo njihova promišljanja i prijedloge o radnjama koje provodi Ministarstvo, rekao je ministar

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u srijedu, 4. prosinca 2019. u Krapini održana je Javna tribina o aktivnostima Ministarstva.

Tribini je nazočio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica Nevenka Benić, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman te djelatnici Ministarstva koji su održali prezentacije o aktivnostima Ministarstva.
Ovaj susret u Krapini podržali su i savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, saborski zastupnik Žarko Tušek, pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te brojni hrvatski branitelji i članovi udruga iz Domovinskog rata.

Pozdravljajući okupljene ministar Medved istaknuo je kako je ovo prigoda da se u zajedničkom dijalogu analiziraju aktivnosti i predstave ciljevi koje Ministarstvo ima u narednom razdoblju. Ovakvi susreti pomažu i održavanju kvalitetnog, partnerskog odnosa s udrugama iz Domovinskog rata, kakav sve vrijeme u mandatu imamo. Prilika je i da čujemo sve poteškoće s kojima se hrvatskih branitelji susreću, da čujemo njihova promišljanja i prijedloge o radnjama koje provodi Ministarstvo, rekao je ministar.

Naglasio kako sve mjere koje Ministarstvo provodi ne bi bile moguće bez pune potpore predsjednika Vlade i članova Vlade. Povećanje proračuna Ministarstva, u godinama nakon početka mandata, jasno pokazuje odlučnost Vlade i odnos prema hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Ključna je u 2019. bila puna implementacija Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kroz sve mjere koje smo Zakonom predvidjeli te donošenje, po prvi put, Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim su se objedinili svi procesi traganja za nestalima. Uz stradale hrvatske branitelje, žrtve velikosrpske agresije bili su i civili, stoga u 2020. slijede izmjene i dopune Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata. To je naša obveza prema članovima obitelji civilnih žrtava Domovinskog rata. Ovim procesom zaokružit ćemo naše strateške aktivnosti, zaključio je.

Savjetnik predsjednice Deur pozdravio je sve prisutne u ime predsjednice Republike Hrvatske te zahvalio ministru Medvedu i njegovim suradnicima na svemu što čine za hrvatske branitelje te na postignućima u zadnje tri godine. Naglasivši kako je Domovinski rat temelj Republike Hrvatske, Deur je zahvalio i zamjeniku ravnatelja HZMO-a Bulaji na njegovom angažmanu u rješavanju problema hrvatskih branitelja. 

Saborski zastupnik Tušek rekao je kako je Hrvatsko Zagorje ostavilo neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. Odavde su naši mladići, hrvatski branitelji išli na sva ratišta diljem Hrvatske, zato im trebamo im iskazati poštovanje. Ne smijemo zaboraviti ni da je kreator moderne hrvatske, dr. Franjo Tuđman iz našeg Zagorja. Na današnjem odnosu prema hrvatskih braniteljima treba čestitati ministru i njegovom timu te predsjedniku Vlade. Za dva dana je i sjednica Vlade u Krapini, gdje će se ponovno pokazati uključivanje Ministarstva hrvatskih branitelja u očuvanje sjećanja na velikane hrvatske obrane iz Zagorja.

Kako bi se javnosti približio rad Ministarstva te razjasnila moguća otvorena pitanja, predstavnici Ministarstva održali su prezentacije.

Prezentaciju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji s naglaskom na mirovine, status hrvatskog branitelja i status HRVI održao je načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman.

Nevenka Mišić, ispred Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć predstavila je programe i mjere Ministarstva hrvatskih branitelja usmjerene zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Mišić je posebno naglasila preventivne sistematske preglede za hrvatske branitelje koji su usmjereni na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

EU projekte Ministarstva te Nacionalnu razvojnu strategiju predstavila je državna tajnica Nevenka Benić istaknuvši kako po prvi put Ministarstvo hrvatskih branitelja planira i provodi EU projekte za koje je dostupno više od 736 milijuna kuna iz europskih fondova.

Hrvatski model traženja nestalih osoba predstavila je Ivona Paltrinieri, voditeljica Službe za prikupljanje, obradu i istraživanje saznanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, zaključivši kako Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.).

 

Foto: Zagorski list
 
 



Pisane vijesti