Očuvanje sjećanja na Domovinski rat u Krapinsko-zagorskoj županiji

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/HN20191206377016.JPG

Povodom Dana grada Krapine sjednica Vlade Republike Hrvatske održana je u petak, 6. prosinca 2019. u Krapini. Članovi Vlade predstavili su projekte nadležnih resora vezane uz Grad Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju.

Premijer Plenković pozdravio je sve prisutne predstavnike regionalne i lokalne samouprave Krapinsko-zagorske županije i istaknuo odličnu suradnju Vlade sa županijom, gradom, kao i općinama u protekle tri godine.

Ova sjednica Vlade u Krapini druga je u povijesti, a članovi Vlade su se nakon 14 godina okupili u Krapinsko-zagorskoj županiji. Premijer je naglasio kako Krapina njeguje povijesnu tradiciju kajkavštine te kako će se ovom sjednicom Vlade, u gradu Ljudevita Gaja, uputiti pogled u budućnost za kvalitetniji razvoj županije i grada.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je projekte očuvanja sjećanja na Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja.

Obrazlažući Prijedlog odluke o financiranju projekta izgradnje središnjeg spomen-obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije u Krapini, ministar je istaknuo kako se ovim projektom vrednuje doprinos slobodi domovine 12512 hrvatskih branitelja iz Zagorja koji su stali na prvu crtu obrane Republike Hrvatske. Posebno, ovim spomen-obilježjem počast se odaje 64-orici Zagoraca koji su svoje živote položili na Oltar domovine, kao i jednog hrvatskog branitelja iz hrvatskog Zagorja čija je sudbina još uvijek nepoznata.
Spomen-obilježje je od značaja za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju te je dostojan način iskazivanja počasti i obilježavanja žrtve, rekao je ministar.

Prijedlog odluke o financiranju projekta izgradnje Spomen-hiže Rudolfa Perešina podrazumijeva izgradnju spomen-kuće u Jakšinecu, rodnom naselju Rudolfa Perešina. Spomen-kuća zamišljena je kao zgrada javne namjene u kojoj će biti prikazana povijest nastanka hrvatskog ratnog zrakoplovstva te nemjerljiv doprinos Rudolfa Perešina u Domovinskom ratu. Uz spomeničku ulogu, spomen-kuća služit će kao prostor za rad udruga, a u planu je i uređenje audio-vizualnog centra, objasnio je ministar Medved.

Premijer je, naposljetku, zahvalio na gostoprimstvu domaćinima, te istaknuo kako je ovo snažna poruka razvoju županije, gradova i općina. 

 

Foto: HINA


 



Pisane vijesti