Velika zlatna plaketa "Braći po oružju"

Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Dire straits/slike mllll 189.JPG

Poznatoj i popularnoj svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits Experience dodijeljena je u ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine, Velika zlatna plaketa za izvođenje čuvene pjesme „Brothers in Arms“ koja je na određeni način postala i himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata. 

Ova dirljiva pjesma s velikim uspjehom utkana je i u video spot Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je poginuo na ratnom zadatku na prvim crtama obrane, 10. kolovoza 1991. godine. Ledereov spot "Banijska praskozorja“ sastavljen je od njegovih posljednjih snimaka pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi prilikom izviđanja.

Veliko priznanje hrvatskih branitelja članovima benda uručio je, u hotelu Panorama u Zagrebu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu i puno ugodnih trenutaka u našoj lijepoj Hrvatskoj. „Ratne godine su daleko iza nas, ali Vaša pjesma „Brothers In Arms“ bila je i ostala svojevrsna himna nas hrvatskih mladića koji smo tih 90-ih godina bez razmišljanja otišli braniti Domovinu. Mnogi od nas više smo znali o vašoj glazbi i glazbi tog vremena negoli o oružju, ali vrlo brzo postali smo prekaljeni ratnici znajući da se jedino srcem i hrabrošću može pobijediti agresora. Kao što naziv vaše pjesme kaže „Braća po oružju“, s pravom možemo reći da ste vi s našim kolegom snimateljem Gordanom Ledererom braća po umjetnosti. Njegovi dokumentarni zapisi o mladim hrvatskim ratnicima uz vašu glazbu dokaz su da umjetnost ne poznaje granice ni jezične barijere, a u ljudima budi ono najbolje – ljubav i dobrotu, istinu i prijateljstvo“, istaknuo je ministar poručivši članovima benda kako su u Hrvatskoj uvijek imali i imat će prave i istinske prijatelje.

Pjesma „Brothers In Arms“ od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja i stradalnika i spomen je svim nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu. Stoga su hrvatski branitelji odlučili Veliku zlatnu plaketu uručiti ovoj svjetski poznatoj glazbenoj grupi povodom njihova velikog koncerta koji će se održati 24. listopada u zagrebačkoj Ciboni, gdje će se ujedno obilježiti i 40-ta obljetnica od njihova osnutka.

S obzirom da originalni Dire Straits ne sviraju već niz godina, dolazak The Dire Straits Experience-a s dva člana originalne postave bio je idealna prilika da se hrvatski branitelji zahvale bendu koji je, između ostalog, dao i veliku podršku našem gradu heroju Vukovaru prenijevši svojim obožavateljima diljem svijeta sav užas razrušenog grada i patnju njegovih stanovnika. Posebnoj vezi britanskog benda s Hrvatskom svjedoči i pjesma "Solid Rock" koju su njegovi članovi prije nekoliko godina posvetili stanovnicima poplavljene Slavonije.

Pisane vijesti