Usuglašen dvogodišnji plan aktivnosti za traženje nestalih u regiji

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/12 Prosinac/UZZN Crna Gora/slika 4.png

U Crnoj Gori održan je prvi sastanak Skupine za nestale osobe osnovane radi provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije.

Predsjednik Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić sudjelovao je na prvom sastanku Skupine za nestale osobe osnovane radi provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održanom 4. prosinca 2018. godine u Herceg Novom u Crnoj Gori.

Sastanku su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Povjerenstva za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Kosovo i Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, uz logističku i administrativnu podršku Međunarodne komisije za nestale osobe.
 
S ciljem ubrzanja traženja preostalih 12.000 nestalih osoba i identifikacije 4.000 NN osoba s područja Republike Hrvatske i zemalja u okruženju, na sastanku je usuglašen dvogodišnji plan aktivnosti u provedbi Okvirnoga plana te radna pravila i postupci. Pomoćnik ministra Sučić apelirao je da plan aktivnosti mora biti konstruktivan i u potpunosti provediv, uz poštivanje postojećih bilateralnih sporazuma koji su za Republiku Hrvatsku temeljni mehanizam suradnje u rješavanju ovog prioritetnog, humanitarnog pitanja.
 
Podsjetimo, Okvirni plan za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije potpisan je 6. studenoga 2018. godine u Den Haagu na inicijativu Međunarodne komisije za nestale osobe, s ciljem jačanja multilateralne suradnje nadležnih tijela za traženje osoba nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Srbije te Republike Hrvatske.

Pisane vijesti