Vlada usvojila zaključak o posjetu učenika 8. razreda Karlovcu

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/12 Prosinac/Karlovac/karlovac.jpg

Uvažavajući ulogu Grada Karlovca i Karlovačke županije u Domovinskom ratu, cilj je omogućiti učenicima osmih razreda osnovnih škola posjet karlovačkom muzeju Domovinskog rata 

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak 6. prosinca 2018. godine u Karlovcu, Vlada Republike Hrvatske usvojila je Prijedlog zaključka o pokretanju projekta o suradnji s Javnom ustanovom Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar radi posjećivanja učenika osnovnih škola Grada Karlovca i stjecanja znanja o Domovinskom ratu.

Uvažavajući ulogu Grada Karlovca i Karlovačke županije u Domovinskom ratu, cilj je omogućiti učenicima osmih razreda osnovnih škola posjet karlovačkom muzeju Domovinskog rata gdje bi se, pored važnosti uloge ovog grada u Domovinskom ratu, upoznali i s kulturnom baštinom i drugim znamenitostima Karlovca i Karlovačke županije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja vrši osnivačka prava u Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, čiji je osnivač Republika Hrvatska, a koja je osnovana s ciljem čuvanja sjećanja na Domovinski rat te provodi projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru, obvezne terenske nastave povijesti za sve učenike osmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

U sklopu ovog projekta, koji je započeo 28. rujna 2015. godine, svi učenici osmih razreda osnovnih škola prema utvrđenom nastavnom programu nastavnu jedinicu vezanu za Domovinski rat provode Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru. Tijekom terenske nastave učenici uče o važnosti Domovinskog rata za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske, a posebna se važnost pridaje ulozi bitke za Vukovar.

Školske godine 2018./2019. projekt se treću školsku godinu zaredom odvija u punom opsegu, a svake školske godine centar posjeti oko 40.000 učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske. Od ove školske godine, u skladu s odlukom Vlade održane u Kninu, provodi se i projekt Posjet učenika osmih razreda Kninu. Projekt svake godine raste, kako opsegom, tako i sadržajem, te ćemo u godinama koje slijede nastojati svim učenicima osmih razreda u Hrvatskoj omogućiti upoznavanje sa svim područjima koji su odigrali važnu ulogu u obrani Republike Hrvatske.

Foto: Ilustracija (Grad Karlovac)

Pisane vijesti