U mjestu Pecki obilježena 32. obljetnica stradanja te posjet dr. Franje Tuđmana

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Pecki/HN20230825175901.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Mjesto Pecki je zbog svog položaja dugo bilo ključna točka obrane Banovine i Hrvatske. Zato je predsjednik dr. Franjo Tuđman 25. kolovoza 1991. posjetio Pecki kako bi ohrabrio hrvatske branitelje da ustraju u obrani Domovine. 

Otkrivanjem spomen-ploče, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i služenjem mise u mjestu Pecki kod Petrinje je obilježena 32. obljetnica stradanja mještana i hrvatskih branitelja te posjet prvoj crti bojišnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Obilježavanje je organizirala Udruga hrvatskih branitelja policije Petrinja koja je inicirala izgradnju spomen-obilježja. Spomen-ploča koja je danas otkrivena prvi je korak ka uređenju budućeg spomen-područja, koje će obuhvaćati i postavljanje biste dr. Franje Tuđmana, izgradnju spomen-sobe te obilježavanje pet kilometara prve crte obrane, kao i drugih lokaliteta na tom području.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče i obilježavanju žrtve Peckog nazočili su članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, brojni hrvatski branitelji s područja Banovine i njihovi prijatelji iz svih krajeva Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, izaslanici ministara obrane i unutarnjih poslova, župan Sisaško-moslavačke županije Ivan Celjak, državni tajnik Darko Nekić, državni tajnik Domagoj Orlić i brojni drugi koji su se u Peckom okupili kako bi odali počast žrtvama.

Nakon uvodnih obraćanja dopredsjednika Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja Tihomira Šalića, ratnog zapovjednika 6. policijske postaje Petrinja Martina Staščika i člana udruge, inicijatora postavljanja spomen-ploče Ive Vranića, održana je projekcija dokumentarnog video-materijala, zapisa HRT-a o boravku predsjednika Tuđmana na području napadnute Petrinje.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i mještanin Peckog Pepo Mlađenović, brat poginulog hrvatskog branitelja otkrili su spomen-ploču na kojoj je uklesano:

„Hvala ti bojovniče što si branio Banovinu i Hrvatsku hrabro i odlučno!
U sjećanje na hrabre dragovoljce i posjet dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika selu Pecki 25. kolovoza 1991. godine spomen-ploču podiže UHBPP.
Uz ovu spomen-ploču gorjet će vječni plamen istine, pravednosti i slobode… da se ne zaboravi.“

Otkrivenu ploču je blagoslovio i predvodio zajedničku molitvu sisački biskup Vlado Košić.

Uslijedila su pozdravna obraćanja župana Ivana Celjaka, izaslanice predsjednika Sabora Magdalene Komes i izaslanika predsjednika Vlade ministra Tome Medveda, nakon čega su kod spomen-obilježja ispred mjesne kapelice Sv. Ivana Glavosjeka položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je važnost obilježavanja takvih događaja kako bi se sačuvala i na mlađe generacije prenijela istina o Domovinskom ratu. 

"Predsjednik Tuđman je u izrazito zahtjevnim i opasnim okolnostima došao ovdje ohrabriti hrvatske branitelje i uvjerio se u stanje obrane, opremljenosti i organiziranosti. Danas je važno postavljati ovakve spomenike jer se i njima prenosi istina o Domovinskom ratu na buduće generacije. Raduje me što je ovdje danas veliki broj branitelja iz cijele Hrvatske, svi su u zajedništvu odali počast i zaslugu našim žrtvama, a istodobno u zajedništvu očuvali snagu koju smo izgradili za vrijeme Domovinskog rata. Ponosan sam na hrvatske branitelje, ponosan sam što zajedno nastavljamo kroz razne projekte i programe u partnerstvu doprinositi očuvanju svih naših vrijednosti, ali i u pronalaženju modela za potporu hrvatskim braniteljima u današnjim okolnostima.", rekao je ministar Medved.
 
Svečanost u Peckom završena je polaganjem vijenaca i misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.


Foto: SMŽ/HINA
 

Pisane vijesti