Sjećanje na Božu Biondu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Lađevac/WhatsApp Image 2023-08-25 at 22.54.51.jpeg
  • Slika
  • Slika

Božo Bionda se obrani Domovine priključio 1990. godine kao pripadnik jedinice Prvi hrvatski redarstvenik, a potom je kao pripadnik ATJ Lučko poginuo u 22. godini života u bitki na Trpinjskoj cesti protiv tenkova i transportera JNA.

U Donjem Lađevcu kod Slunja danas je misom u crkvi svetog Jurja te polaganjem vijenaca na grobu i spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, civilima i mještanima toga kraja, obilježena 32. godišnjica smrti Bože Bionde, hrvatskog branitelja koji je poginuo u obrani Vukovara na današnji dan.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odao je počast pokojnom Boži Biondi zajedno s obitelji Bože Bionde, hrvatskim braniteljima, članovima Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko´90., zapovjednikom ATJ Lučko, županicom Karlovačke županije te gradonačelnicom Slunja.

Sestra Bože Bionde, Roza Skender je ovom prilikom rekla da njezin brat nije dvojio treba li se priključiti obrani Hrvatske.  „Ostatak obitelji nije imao ništa protiv toga da se priključi obrani, ali smo ga svi molili da se čuva. U našoj obitelji su ginuli u svim ratovima. Rekao je: 'Idem. Il' pokojnik il' pukovnik'“, prisjetila se.

Ministar Tomo Medved je istaknuo važnost očuvanja sjećanja na poginule hrvatske branitelje i rekao da su se danas u zajedništvu obitelji i hrvatski branitelji okupili u Lađevcu odakle sežu korijeni Bože Bionde, gdje je pohađao Osnovnu školu i gdje je naposlijetku i pokopan. Istaknuo je da su u Vukovaru poginuli branitelji iz raznih krajeva Hrvatske koji su bez razmišljanja bili spremni dati živote za svaki komad hrvatske grude te da se još uvijek ne zna točan broj poginulih branitelja u Vukovaru jer nisu razriješene sudbine naših nestalih.

Hrvatski branitelj Jerko Filipović je prije 32 godine imao zadatak s Nikolom Biondom, Marinkom Vukovićem i Milom Šimićem izvući tijelo poginulog Bože Bionde iz Vukovara u Osijek, a zatim su ga sahranili u Slunju. Filipović se danas prisjetio kako je patolog u Osijeku utvrdio da je poginuo od sedam metaka i na licu mjesta.

Hrvatski branitelji su se sjetili pokojnog Bože Bionde kao osobe koja je „plijenila radošću i veseljem“. „Bio je fizički i taktički uvježban i takvi su branitelji trebali Vukovaru. S obzirom na to da je s Robertom Zadrom, sinom Blage Zadre, bio prijatelj, dogovorili su se da zajedno odu braniti taj grad. Svi su ga voljeli“, rekao je Filipović.
 

Pisane vijesti