Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Europski dan sjecanja na zrtve totalitarnih rezima/IMG-20230823-WA0030.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja je provelo ekshumacije na 2 mikrolokacije na području Mokrog Polja u općini Ervenik te ekshumiralo posmrtne ostatke 17 žrtava Drugog svjetskog rata koje su danas dostojanstveno pokopane.

Predsjednik Vlade s ministrima odao počast na Mirogoju

U spomen i počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su nažalost trajno obilježili i pojedina razdoblja hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je danas svijeće na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježjima hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednici Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Nina Obuljen Koržinek.

Uz nedvosmislenu osudu svakog zločina, koji i danas izaziva bolne osjećaje kod žrtava, članova njihovih obitelji i cijelog hrvatskog naroda, u ime zaštite ljudskog dostojanstva njegujemo kulturu sjećanja na svaku nedužnu žrtvu. Osobitu odgovornost imamo prema obrazovanju mladih generacija o tragičnim razdobljima europske i hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, kako se slična zlodjela ne bi nikad ponovila ni zaboravila, poručila je Vlada Republike Hrvatske.

Državni tajnik Špiro Janović sudjelovao na komemoraciji u Maclju

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića nazočio je komemoraciji kod spomen grobnice žrtvama Križnoga puta u Maclju. U njoj su pokopani posmrtni ostaci 1247 žrtava zločina komunističkog režima ekshumiranih iz zajedničkih grobnica u maceljskoj šumi.

Državni tajnik Janović je istaknuo da je ovo ujedno i prilika da se sjetimo politike svehrvatske pomirbe našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana. „Sjetimo se da je ta politika bila u stvari srce uspješnog procesa osamostaljenja RH i obrane u Domovinskom ratu. No to podrazumijeva i da se sve žrtve totalitarnih režima istraže, dokumentiraju i dostojno komemoriraju kao što mi to činimo danas“, rekao je državni tajnik Janović.

Pokop posmrtnih ostataka 17 civilnih žrtava Drugog svjetskog rata

Općina Promina u suradnji sa Župom sv. Mihovila – Promina i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je posljednji ispraćaj, svetu misu i pokop posmrtnih ostataka 17 žrtava Drugog svjetskog  rata, mještana općine Promina. Posljednjem ispraćaju u Općini Promina, nazočila je izaslanica potpredsjednika Vlade Tome Medveda, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Svetu misu i pokop posmrtnih ostataka na mjesnom groblju u Lukaru predvodio je fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja je od 13. do 16. veljače 2018. godine organiziralo i provelo terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije na 2 mikrolokacije na području Mokrog Polja u općini Ervenik te ekshumiralo posmrtne ostatke 17 žrtava Drugog svjetskog rata koje su, prema dostupnim saznanjima žrtve s područja Promine.

Odana počast žrtvama na Golom otoku

Na Golom otoku položeni su vijenaci ispred spomen ploče žrtvama komunističkog režima stradalima na Golom otoku te su zapalili svijeću ispred Spomen-križa, obilježja stradalnicima logora. Uz izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića kao izaslanik potpredsjednika Vlade i minsitra hrvatskih branitelja Tome Medveda, obilježavanju je nazočio Jozo Šerić.

Tom prigodom predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je rekao da su se okupili kako bi obilježili dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i iskazali poštovanje za sve koji su ubijeni zbog njihova postojanja.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se prisjetio nedavno preminulog Đure Perice, koji je, kako je rekao, 14 godina robijao nakon montiranog političkog procesa, koji je bio borac za ljudska prava, za slobodu hrvatskog naroda te je zato bio svirepo i brutalno progonjen od bivše komunističke države.


Foto: HINA/MHB

Pisane vijesti