U Lisičiću otkriveno spomen-obilježje nestalom hrvatskom branitelju Ivanu Budanu

  • Slika /Njavro/Lisičić 2024___0004.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Naša nas povijest uči da pamtimo i čuvamo uspomenu na one koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Otkrivanjem ovog spomen-obilježja šaljemo poruku budućim generacijama da sloboda nije darovana, nego krvlju i životima izborena“, poručio je državni tajnik Nekić

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac i Udruge dragovoljaca Posebne jedinice policije „Pionirski grad 1990“ Zagreb, u Lisičiću kod Benkovca svečano je otkriveno spomen-obilježje nestalom hrvatskom branitelju Ivanu Budanu, pripadniku MUP-a i dragovoljcu Domovinskog rata.

Ivan Budan, rođen 1962. godine u Lisičiću, nestao je 12. rujna 1991. tijekom žestokih borbi u području Hrvatske Kostajnice, gdje je posljednji put viđen nakon zasjede velikosrpskog agresora. Budan je bio pripadnik Počasno-zaštitnog bataljuna i jedan od mnogih koji su stali u obranu Hrvatske od samih početaka sukoba, priključivši se MUP-u već u studenom 1990. godine.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, događanju je nazočio i počast odao državni tajnik Darko Nekić. "Danas otkrivamo spomen-obilježje nestalom hrvatskom branitelju Ivanu Budanu, koji je iz svog rodnog Lisičića krenuo u obranu Hrvatske. Njegov nestanak na Banovini ostavio je neizbrisiv trag, a njegova žrtva nas obvezuje da nikada ne zaboravimo", poručio je Nekić.

Podsjetio je da je Ivan Budan jedan od 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu za kojima Republika Hrvatska i dalje neumorno traga te naglasio kako se država Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu obvezala pronaći sve nestale, čak i kada više nema živućih srodnika. Nekić je istaknuo važnost zajedništva i suradnje u pronalaženju nestalih osoba, te uputio apel svima koji imaju informacije da ih podijele s nadležnim tijelima.

„Naša nas povijest uči da pamtimo i čuvamo uspomenu na one koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Otkrivanjem ovog spomen-obilježja šaljemo poruku budućim generacijama da sloboda nije darovana, nego krvlju i životima izborena“, zaključio je Nekić.

Na svečanosti otkrivanja spomen-obilježja, uz obitelj i prijatelje, nazočili su i predstavnici MUP-a i Hrvatske vojske te udruga iz Domovinskog rata. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan također su odali počast junaku koji je dao svoj život za domovinu.



Pisane vijesti