U Kijevu obilježena 33. godišnjica osnutka policijske postaje

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Kijevo_PP33/IMG-20240429-WA0010.jpg
  • Slika

„Na današnji dan prije 33 godine hrvatski redarstvenici probili su neprijateljski obruč i formirali policijsku postaju u Kijevu, koja je tada značila Hrvatsku, prva obilježja slobode i bila je dokaz hrabrosti“, poručio je ministar Medved

Odavanjem počasti kod spomen-obilježja i svetom misom za poginule hrvatske branitelje i civile u crkvi sv. Mihovila u Kijevu obilježena je 33. godišnjica osnutka Policijske postaje, a obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pozdravio je okupljene u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i podsjetio na značajnu ulogu i veliki doprinos policije u Domovinskom ratu, kao i na okolnosti u kojima se našlo Kijevo, hrvatsko selo koje je početkom 90-ih postalo simbol otpora toga kraja.

„Na današnji dan prije 33 godine hrvatski redarstvenici probili su neprijateljski obruč i formirali policijsku postaju u Kijevu, koja je tada značila Hrvatsku, prva obilježja slobode i bila je dokaz hrabrosti. Bila je i trn u oku neprijateljima koji su u kolovozu 1991. svim raspoloživim sredstvima napali mjesto i neljudski ga uništili do temelja, a sve Hrvate protjerali sa svojih ognjišta“, prisjetio se Medved, podsjetivši i na konačno oslobođenje Kijeva u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

„Kijevo ima budućnost. U crkvi sv. Mihovila koja je tijekom XX. stoljeća čak triput do temelja rušena i iznova građena, ogleda se snaga i ljubav kijevskog čovjeka prema svome mjestu“, istaknuo je ministar Medved i dodao da će Vlada i nadalje pružati potporu razvoju toga mjesta i povratku mladih na njihova ognjišta.

Kijevo bilo je u neprijateljskom okruženju 367 dana - od prvih barikada u kolovoz 90-te do kolovoza 91., kada je sravnjeno sa zemljom. Mještani su bili bez vode, struje, lijekova…, sve do 28. travnja 1991., kada su u zoru preko brda Kozjak stigli policajci iz Splita i Šibenika i uspostavili policijsku postaju.

Pisane vijesti