Obilježena 33. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade Pauci

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Pauci-33obljetnica/HN20240428508399.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je svečanom obilježavanju 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci u Splitu. Izrazio je zahvalu Paucima na iznimnom doprinosu, od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata

U bivšoj vojarni Dračevac u Splitu danas je obilježena 33. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanom obilježavanju obljetnice osnutka udarne brigade Hrvatske vojske nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz brojne hrvatske branitelje pripadnike 4. gardijske brigade, članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, visoke državne dužnosnike te predstavnike jedinica regionalnih i lokalnih samouprava.

Nasljednicima legendarnih Pauka, pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, svečano su uručene crvene beretke, a nakon svečanosti dodjele crvenih beretki i prisege pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci, obilježavanje 33. obljetnice osnutka nastavilo se odavanjem počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca u Spomen kapelici Sveti Križ. U nastavku obilježavanja služena je sveta misa te je održana svečana akademija. 

Ministar Tomo Medved istaknuo je da danas na poseban način iskazujemo zahvalu svim pripadnicima 4. gardijske brigade na ogromnom doprinosu u Domovinskom ratu, od prvog do zadnjeg dana. Dodao je da ga raduje što Pauci i dalje ponosno kroče s prepoznatljivom crvenom beretkom, što je na tragu očuvanja vrijednosti iz Domovinskog rata.

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. te se borila na svim važnijim ratištima. Njezin prvi borbeni zadatak bila je akcija oslobađanja Kruševa, a potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica, do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica.

Brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica te u akcijama Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95., Oluja i Maestral. Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj, a 196 pripadnika 4. gardijske brigade živote je položilo na Oltar Domovine. Brigadom su zapovijedali general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama dobila ime.

 
Čestitka ministra Medveda Paucima
 
 
Foto: HINA

Pisane vijesti