Terensko istraživanje i ekshumacija posmrtnih ostataka na Maloj Kapeli

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Slika za web objavu - mala kapela.jpg

Speleološkim pregledom predmetne jame, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe koji su, temeljem naloga Županijskoga suda u Rijeci, ekshumirani i prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb kako bi se utvrdilo točno razdoblje iz kojega potiču te uzrok smrti i identitet

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale, 7. kolovoza 2020. provedeno je terensko istraživanje na području planinskog lanca Mala Kapela u Ličko-senjskoj županiji, a nastavno na novozaprimljena saznanja o lokaciji jame u kojoj se moguće nalaze posmrtni ostaci humanog podrijetla koji potiču iz razdoblja Domovinskog rata.

Speleološkim pregledom predmetne jame, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe koji su, temeljem naloga Županijskoga suda u Rijeci, ekshumirani i prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb kako bi se utvrdilo točno razdoblje iz kojega potiču te uzrok smrti i identitet.
U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima, nastavlja provoditi terenske izvide i istraživanja na lokacijama diljem Republike Hrvatske za koje prikupljena saznanja ukazuju da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz razdoblja Domovinskoga rata.

S obzirom da ključnu prepreku u rješavanju sudbina nestalih hrvatskih branitelja i civila predstavlja nedostatak točnih informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica, Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem apelira na moralan i odgovoran pristup svih osoba koje raspolažu informacijama o nestalim osobama ili mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da informacije pruže nadležnim tijelima Republike Hrvatske, što je i dužnost propisana Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu (Narodne novine br. 70/2019).

Podsjetimo, Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.869 nestalih osoba i posmrtnim ostacima poginulih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa iz razdoblja Domovinskoga rata, pri čemu njih 136 čine osobe s područja Ličko-senjske županije.
 

Pisane vijesti