Obilježena 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Lederer/LEDERER_2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, obilježena je 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu

Na 29. obljetnicu pogibije Gordana Lederera, u ponedjeljak 10. kolovoza 2020., uz članove obitelji Gordana Lederara, počast njegovoj žrtvi za Domovinu odali su izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, župan Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, ravnatelj Poslovne jedinice Tehnologija HRT-a Zvonimir Jukica, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, predstavnici susjednih gradova i općina, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a. Kod spomen-obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako na Čukuru, prije 29 godina nije bilo mirno kao danas.

„Taj dan, neprijateljske formacije, izvršavajući velikosrpsku politiku imale su za cilj ući u Hrvatsku Kostajnicu i počiniti zlo kakvo su prije toga počinili u Pounju, Strugi Banskoj i Kostrićima nedaleko odavde. Taj dan, Gordan Lederer prepoznao je svoju ulogu kao odgovoran domoljub, kamerom je svjedočio istini. Nažalost, toga dana ovdje Gordan biva teško ranjen. Hrvatski branitelji i tada čine sve u pokušaju spašavanja života našeg dragog prijatelja Gordana. Nažalost, nismo uspjeli. Danas, 2020. godine svjedočimo koliko je važno sačuvati tu istinu koju je tada snimao Gordan Lederer i svi naši snimatelji i izvjestitelji. Danas, 29 godina kasnije iskazujemo zahvalnost na žrtvi Gordanu na svemu onome što je učinio za svoju domovinu Hrvatsku.“, rekao je ministar Medved.

Dodao je kako Gordan spada u red civilnih žrtava Domovinskog rata te kako ova Vlada čini iznimne napore kako bi odala priznanje i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

„Isto tako, raduje me da u suradnji s udrugom ratnih izvjestitelja HRT-a činimo napore kako bismo odali odgovarajuće priznanje svim ratnim izvjestiteljima koji su dali svoj doprinos da istina o Domovinskom ratu, istina o velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku obiđe svijet. Osamostaljenje, obrana, pristup asocijacijama, NATO i Europska unija, sve smo to realizirali uz velike žrtve. Preostaje nam još jedan važan cilj koji je kao takav jasno najavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – to je zemlja blagostanja i zato učinimo dodatne napore da Hrvatska doista bude zemlja blagostanja.“, istakao je ministar Medved.

Zvonimir Jukica, ravnatelj Poslovne jedinice Tehnologija HRT-a rekao je kako je Gordan Lederer poginuo prije 29 godina na radnom zadatku, snimajući hrvatske branitelje. „Hrvatska radiotelevizija njemu u čast prije pet godina podigla je ovo spomen obilježje Slomljeni pejzaž, po mnogima jedno od najljepših posvećenih Domovinskom ratu. Njegove snimke Banijska ratna praskozorja zauvijek će svjedočiti istini o našem Domovinskom ratu.“, rekao je Jukica.

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić rekla je kako je Gordan Lederer još na proljeće 1991. bio na najopasnijim mjestima tadašnjeg bojišta. „Izlagao se opasnostima da bi snimci njegove kamere bili što autentičniji. Tako je bilo i na današnji dan 10. kolovoza kada ga je pogodilo snajpersko zrno.“, rekla je.

Župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić rekao je kako je pucanj u Gordana Lederera 1991. godine zaustavio kucanje njegovog srca, no nije zaustavio prenošenje istine o Domovinskom ratu i onome što se događalo na područjima Banovine, Pounja i Hrvatske Kostajnice.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan istaknuo je kako niti jedna žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo dio odgovornosti za budućnost a o svim zbivanjima i događajima ispričat će oni koji su to doživjeli. „Istina se uvijek sazna, istina uvijek pobijedi, to je dokazao i Gordan Lederer.“, istaknuo je Bišćan.

Na kraju su pročitani stihovi pjesme „Brothers in arms“ grupe Dire Straits.

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. u 33. godini života na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su kasnije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.


IZVOR: HRT https://hrtprikazuje.hrt.hr/642515/obiljezena-29-godisnjica-pogibije-gordana-lederera


Pisane vijesti