Službeni posjet ministra Matića Međunarodnoj komisiji za nestale osobe

  • Slika /slike/Sarajevo - Komisija za nestale osobe/DSC_1112.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zajednički projekt identifikacija, koji su pokrenuli Republika Hrvatska i ICMP, bio je tema današnjeg sastanka između gospodina Matthew Hollidaya, šefa ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan i gospodina Predraga Matića, ministra branitelja Republike Hrvatske. Sastanak je održan u sjedištu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu.

Gospodin Holliday je istaknuo kako uspjeh projekta ukazuje na veliki potencijal konstruktivne suradnje između različitih zemalja i agencija. „ICMP je imao priliku u Hrvatskoj primijeniti tehnologiju upravljanja forenzičkim informacijama i bazama podataka, upotpunjujući time aktivnosti hrvatskih nadležnih institucija. Radi se o učinkovitom partnerstvu”.

Gospodin Matić je izrazio zahvalnost ICMP-u na ostvarenoj suradnji, kao i svim dosadašnjim donacijama i dodao da “suradnja ostvarena s ICMP-om pridonosi učinkovitosti procesa identifikacije u Republici Hrvatskoj, ali i u susjednim državama. Republika Hrvatska identificirala je preko 80% ekshumiranih osoba, što je izrazito visok postotak i u svjetskim razmjerima.”

Ministar Matić i gospodin Holliday su razgovarali i o primopredaji komponenti ICMP-ovog Sistema za upravljanje forenzičkim podacima (ICMP fDMS) Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, koja je već u tijeku. Istakli su značaj uspostavljanja „Regionalne liste nestalih osoba”, koja će pomoći prilikom utvrđivanja konačnog odgovora na pitanje o broju nestalih u sukobima tijekom 1990-ih na tlu bivše Jugoslavije.

Gospodin Holliday i ministar Matić su konstatirali i da će „Regionalna lista”, na kojoj rade Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Kosovo i Crna Gora, omogućiti regionalnu dostupnost podataka iz jedne zemlje te olakšati rješavanje pravnih pitanja u vezi sa slučajevima nestalih osoba.

Hrvatska je razvila pravne, operativne i institucionalne kapacitete, neophodne za učinkovito rješavanje pitanja nestalih osoba i pružila nedvojbenu potporu potpisivanju ICMP-ove Deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i povreda ljudskih prava, koja je 29. kolovoza potpisana u Mostaru.

Zahvaljujući uspješnosti Zajedničkog projekta s Republikom Hrvatskom, ICMP će obrazac ove suradnje primijeniti kao model suradnje i s drugim zemljama partnerima.

Gospodin Matić je u posjet ICMP-u došao u pratnji gospodina Ivana Grujića, pomoćnika ministra branitelja na čelu Uprave za zatočene i nestale i predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te gospođe Višnje Bilić, tajnice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu.



Pisane vijesti | Sastanak | Nestali