Otkrivanje spomen-obilježlja mjesta masovne grobnice "Golubnjača I"

  • Slika /slike/Golubnjača I - otkrivanje spomenika/DSC_1053.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U mjestu Svračkovo Selo u Općini Udbina na području Ličko-senjske županije otkriveno je spomen-obilježje u sjećanje na četiri civilne žrtve ekshumirane iz masovne grobnice "Golubnjača.

Mjesto masovne grobnice nalazi se u jami "Golubnjača I", južno od ceste Gospić – Korenica, u pravcu Svračkovog Sela. Procesom ekshumacije izvršene 17. listopada 2001. godine, iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci četiri civilne žrtve iz Domovinskog rata.

Riječ je o stradanju cijele obitelji Rakić. Otac i troje djece zatočeni su 19. listopada 1991. godine i ubijeni nekoliko dana kasnije te bačeni u jamu Golubnjaču iz koje su 2001. godine i ekshumirani. Majka Lucija ubijena je i zapaljena u vikendici u zaseoku Sedlari, njezini posmrtni ostaci nisu pronađeni ni identificirani.

Prema službenim podacima Uprave za zatočene i nestale, na području Ličko-senjske županije otkriveno je 8 mjesta masovnih grobnica od ukupno 148 mjesta masovnih grobnica na području Republike Hrvatske. Postavljanjem ovog, 67. spomen-obilježja, obilježava se 113. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. U slučajevima da se dvije ili više masovnih grobnica nalaze u neposrednoj blizini, obilježavanje se vrši postavljanjem jednog spomen-obilježja u spomen na sve žrtve.

Svečanosti otkrivanja nazočio je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Vlado Marić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Franko Vidović i izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Predrag Matić te predstavnici županijske i lokalne vlasti.

Spomen-obilježje su otkrili gospodin Nikola Dimić, nećak pok. Mane Rakića, ekshumiranog iz Golubnjače i ministar branitelja Predrag Matić.

Molitvu za ubijene članove obitelji Rakić predvodili su paroh korenički Nikola Malobabić i župnik župe Lički Osik Luka Blažević.

U svom je obraćanju ministar Matić naglasio: "Nema drugog pitanja koje se ovdje može postaviti, osim zašto? Zašto se to dogodilo civilnim žrtvama i zašto je ovdje jedna obitelj u potpunosti uništena? Bojim se da na ovakvo što zdrav razum nema odgovora".



Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Civilne žrtve rata