Ministar Matić na komemoraciji poginulim braniteljima na novljanskom bojištu

Slika /slike/IMG_1686.jpg

Ministar branitelja Predrag Matić danas je odao počast poginulim braniteljima novljanskog bojišta kod Spomen-obilježja Trokut-Novska.

Trokut je ime motela koji se za vrijeme Domovinskog rata nalazio na cesti Novska – Lipik, a riječ je o tada strateški važnoj lokaciji, kako za Hrvatsku vojsku tako i za neprijateljske snage. Budući da je cestovna komunikacija na cesti Novska - Lipik bila prekinuta, odlučeno je da se pokrene operacija Orkan '91 kojom se trebao osloboditi okupirani prostor u brdima iznad Novske.

Trokut je konačno oslobođen 19. studenog 1991. godine koordiniranom akcijom 117. koprivničke brigade i 1. gardijske brigade Tigrovi, dok je sama Operacija Orkan '91 trajala do 3. siječnja 1992. godine. U Operaciji Orkan '91 su poginula 184 hrvatska branitelja, dok ih je čak 595 ranjeno.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadni general Rudi Stipčić, Vanja Posavec, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, ministar branitelja Predrag Matić kao i predstavnici braniteljskih udruga te županijskih i gradskih vlasti.



Pisane vijesti | Komemoracija | Domovinski rat