Sjećanje na stradale u Gornjim Jamama

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Gornje_Jame/HN20200927740160.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svake godine zadnju nedjelju mjeseca rujna odaje se počast i održava komemoracija u znak sjećanja na stradale civile i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu na području Gornjih Jama. Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved ovom je prigodom poručio kako Vlada poštuje žrtvu koja je temelj samostalne Republike Hrvatske.

U spomen na stradale civile i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u nedjelju, 27. rujna 2020. u Gornjim Jamama je održana komemoracija kojoj je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, umirovljeni general Mladen Markač, gradonačelnik Grada Gline i drugi okupljeni u čast stradalima.

Prije 29 godina, nakon zločina velikosrpskih agresora nad civilnim stanovništvom, kada je ubijeno 14 mještana, s karte je potpuno izbrisano mjesto Gornje Jame na glinskom području. U znak sjećanja na civilne žrtve, posljednje stanovnike mjesta, te jednog branitelja, članovi njihovih obitelji svake godine odaju im počast kod spomen-obilježja uz Kapelicu ranjenog Isusa.

"Proteklih 29 godina ostavilo je traga na članovima obitelji stradalih i na samo mjesto, koje je nestalo. Kolika je to bila mržnja da se ubiju nedužni civili, među kojima i troje maloljetne djece, od kojih je najmlađe imalo samo osam godina. Za 11 ubijenih se još traga i vjerujem da će se već za idućeg našeg susreta znati više o njihovom posljednjem počivalištu", naglasio je ministar Medved.

Dodao je i kako još 1869 obitelji traži svoje najmilije. "Naš je prioritet i obaveza da ih nađemo. Previše je masovnih grobišta i spomenika iz Domovinskog rata u Hrvatskoj. Ne smijemo ih zaboraviti, jer mladi moraju znati da sloboda koju uživamo nije darovana", rekao je najavljujući kako će prva iduća "golubica", spomen obilježje masovnih grobnica biti postavljeno u Gornjim Jamama.

Sisačko-moslavački župan i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivo Žinić je kazao kako je 1991. godine taj kraj opustošen, zločinci još uvijek mirno šetaju Glinom i drugim gradovima Hrvatske, a da nitko od njih nije odgovarao za zločin.

"Prvi dolazak visokih gostiju u Gornje Jame ipak potvrđuje da se nešto mijenja u odnosu prema civilnim žrtvama", ustvrdio je.

Bivši mještanin Ivica Kuštreba je spomenuo kako su 3. studenoga  i 11. prosinca 1991. godine, ubijene cijele obitelji Kireta i Fabac, pa čak i gosti mještana, a nedugo nakon tih događaja poginuo je i hrvatski branitelj Josip Vrbanac, također iz Gornjih Jama. 

Nakon komemorativne svečanosti kod kapelice je glinski župnik Ivica Mađer služio svetu misu za ubijene civile i poginule branitelje.

 

Izvor: HINA
 



Pisane vijesti