Obilježena 29. obljetnica pogibije djece u Grabovcu

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Grabovac/HN20200926739107.jpg

Troje poginule djece bili su prognanici iz plitvičkog sela Korana koji su na početku velikosrpske agresije smješteni u autokampu Grabovac. Poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991.

Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u subotu, 26. rujna 2020. obilježena je 29. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Komemoraciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, članovi obitelji stradale djece, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva Hrvatskog sabora i predsjednika Republike Hrvatske te predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je na spomen-obilježje položio zajednički vijenac Hrvatskog sabora, predsjednika Republike i Vlade RH te je u svoje ime i u ime premijera Andreja Plenkovića izrazio suosjećanje rodbini poginule djece - Ivana (3 mjeseca), Dubravke (17) i Josipe Špoljarić (18).

Istaknuo je kako su im u velikosrpskoj agresiji bili prekinuti djetinjstvo i mladost, a "njihovi su životi ovdje na današnji dan prije 29 godina položeni na oltar domovine; i mi nećemo dopustiti zaborav, a hrvatska budućnost će se uvijek graditi na povijesnoj istini".  

Do kraja godine Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Ministar Medved rekao je i da će se do kraja ove godine usvojiti Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, jer je to “dug države prema nevinim žrtvama rata”.

Civilni stradalnici dobit će pravnu sigurnost kakvu su u prethodnom mandatu dobili hrvatski branitelji kroz Zakon o hrvatskim braniteljima i obitelji nestalih kroz Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, naglasio je.

Tijekom spomen mise za žrtve u župnoj crkvi Sv. Ante u Drežnik Gradu, župnik Mile Pecić, sudionik prognaničkih zbivanja u slunjskom kraju 1991. godine, rekao je da se strahote Domovinskog rata ne smiju zaboraviti, a posebno ne kada je riječ o poginuloj djeci - anđelima, tromjesečnom Ivanu i 17 i 18 godina starim Dubravki i Josipi.

“Na zaborav nemamo pravo, ali ne radi osjećaja osvete ili mržnje, već radi ljubavi prema žrtvama koja obvezuje”, rekao je župnik Pecić. 

Organizator komemoracije je Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička jezera i Općina Plitvička jezera.

Načelnik Općine Ante Kovač rekao je da su poginula djeca Ivan, Dubravka i Josipa Špoljarić bili iz sela Korana, odakle su po sigurnost otišli u prognaničko naselje u turističkom kampu Grabovac, jer im je te 1991. godine u njihovom selu kao Hrvatima bio onemogućen siguran život. Sela si im srpski agresori minirali, a prometnice zatvorili.

Prognanici, uglavnom žene s djecom i starci, tragičnog su 26. rujna 1991. bili granatirani iz pravca Smoljanca, udaljenog oko tri kilometra zračne linije i to, istaknuto je, planirano na najbolniju točku, žene s djecom i starce, kako bi hrvatskim braniteljima pao moral. U tom granatiranju poginulo je troje djece.

U izjavi za medije nakon komemoracije ministar Medved je rekao da će nacrt Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata biti objavljen i u postupku javnog savjetovanja, te je pozvao sve zainteresirane subjekte da se uključe i da daju i svoje primjedbe.

Plan je da 21. listopada nacrt Zakona o civilnim stradalnicima bude proanaliziran na sjednici Vlade RH, te da će se procedura usvajanja u Hrvatskom saboru provesti do kraja ove godine.


Izvor: HINA

Pisane vijesti