Identificiran hrvatski branitelj iz Vukovara

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/identifikacija/IMG-20230829-WA0014.jpg

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli otkrivenoj u blizini Vukovara

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te je identificirana jedna osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Riječ je o hrvatskom branitelju Zdenku Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. godine u Vukovaru, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara, koja je otkrivena je u veljači 2023. godine.

Sustavnim pretraživanjem lokaliteta koje je trajalo do sredine travnja pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, a DNA analizom do sada je potvrđen identitet 10 osoba.

Radi se o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Izražavajući sućut obitelji identificiranog hrvatskoga branitelja, ministar Medved istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu te je i ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1806 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. Od toga najviše osoba, njih 503, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a još uvijek se traga za 375 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja. 

Pisane vijesti