Proslavljen Dan Općine i 30. obljetnica oslobođenja Župe Dubrovačke

Slika /Dokumenti 2022/IMG-20220526-WA0006.jpg

„Unatoč nastojanjima agresora da se san o slobodnoj Hrvatskoj sruši, nismo odustali od našeg cilja, od realizacije naših stoljetnih težnji“, rekao je ministar Medved

U Župi Dubrovačkoj 26. svibnja 2022. svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine i 30. obljetnica oslobođenja Župe Dubrovačke, kojoj je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i branitelje toga kraja, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli i načelnici drugih općina te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Čestitajući jubilarnu obljetnicu u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved je odao priznanje hrabrim dubrovačkim braniteljima, što nisu dopustili da neprijatelj uništi hrvatsku povijest koja se pisala stoljećima.

„Unatoč nastojanjima agresora da se san o slobodnoj Hrvatskoj sruši, nismo odustali od našeg cilja, od realizacije naših stoljetnih težnji. Nismo odustali od zapovjedi koju nam je izdao naš vrhovni zapovjednik i predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman“, rekao je Medved te dodao da je danas prilika prisjetiti se herojske obrane Grada, oslobađanja Slanoga, Dubrovačkog Primorja, Rijeke Dubrovačke i Župe Dubrovačke, slavnih i velikih pobjeda Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.

Istaknuo je napore Vlade i resornog ministarstva kako bi hrvatskim braniteljima osigurali primjerenu skrb. Osvrnuo se i na izvrsne poslovne pokazatelje Župe Dubrovačke: „Dokaz za to je što ste po koeficijentu razvijenosti pri samom vrhu u RH, a doseljavanje je pokazatelj da ste stvorili ugodno mjesto za život.“

Ministar Medved prisjetio se svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, odajući priznanje njihovim obiteljima za žrtvu koju su njihovi najmiliji podnijeli za Hrvatsku, a svoje obraćanje završio je zahvalom svim sudionicima slavnih i velikih pobjeda na njihovom doprinosu u obrani i oslobađanju naše domovine.

Ususret 30. obljetnici oslobođenja Dubrovačkog Primorja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je vijenac kod spomenika u Trnovi, odajući počast hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Počast su odali i župan Nikola Dobroslavić te načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić, a svog ministra i ratnoga zapovjednika u Trnovi su dočekali pripadnici 1. gardijske brigade.

„Trnova je za nas i simbol snažnog zajedništva i prijateljstva koje je stvoreno u ratu, ono je trajno i neraskidivo, a to se vidi i 30 godina poslije. Vjerujem da se svi mi koji smo svjedoci tog vremena žarko sjećamo tih dana, nije bilo nimalo lako, ali naša odlučnost, snaga i zajedništvo su bili naše najjače oružje“, rekao je tom prigodom ministar Medved.

Pisane vijesti