Proslava 29. obljetnice VRO Bljeska i oslobađanja zapadne Slavonije

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Bljesak 2024. - naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

“Vi branitelji ste i danas nama i našoj Vladi nadahnuće i inspiracija, a svojom hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću putokaz ste našem narodu i našem društvu. Zato se i danas naša domovina prisjeća tih veličanstvenih dana ponosa i slave kad smo branili i obranili svoju domovinu,” poručio je ministar Medved

Odavanjem počasti kod spomen-obilježja “Kocke vedrine” u Okučanima počela je središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Vijence su položili ratni zapovjednici iz VRO Bljesak zajedno s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, potom najviši državni dužnosnici te predstavnici županija, gradova i općina, a kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije položili su ruže na 51 kocku za poginule i smrtno stradale hrvatske branitelje u Bljesku.

Njima u čast i spomen Okučane i cijelu Hrvatsku nadletjeli su novi borbeni avioni Rafale, što su brojni okupljeni građani s oduševljenjem pozdravili, a molitvu za poginule hrvatske branitelje kod spomen-obilježja predvodio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

U Crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica koju je predvodio apostolski upravitelj Požeške biskupije biskup Antun Škovrčević.

U prigodnom programu nastupile su Klapa Sveti Juraj HRM-a i Klapa Sveti Mihovil MUP-a te solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju pijanistice Brigite Vilič, a u jutarnjim satima ulicama okučana odjekivala je Budnica u izvedbi Orkestra OSRH.

Tradicionalne športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a otvorenju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Tijekom dana u središtu grada mogao se razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme OSRH i MUP-a, a proslavu je uveličao i organzirani dolazak maratonaca, biciklista i motorista sudionika 12. moto-defilea Bljesak. Nije izostao ni tradicionalni vojnički grah, a proslava završava zabavnim koncertom u organizaciji Općine Okučani.

Obilježavanje se održava u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, a uz brojne hrvatske branitelje, predstavnike udruga iz Domovinskog rata i mnoštvo građana nazočili su najviši državni dužnosnici koji su se tom prigodom prisjetili te pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, uz spomen na one koji su tijekom oslobađanja zapadne Slavonije položili svoje živote na Oltar Domovine.

“Vi branitelji ste i danas nama i našoj Vladi nadahnuće i inspiracija, a svojom hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću putokaz ste našem narodu i našem društvu. Zato se i danas naša domovina prisjeća tih veličanstvenih dana ponosa i slave kad smo branili i obranili svoju domovinu,” poručio je ministar Medved.

FOTO: HINA

Pisane vijesti