Priopćenje za javnost

Slika /AM2017/Logo_mbrh (1) (Medium).png

Nastavno na medijske natpise i komentare kojima se insinuira kako je javni natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske povezan s korupcijom te se iznose proizvoljni i neprovjereni podaci, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisano je pravo pokopa umrlih hrvatskih branitelja uz odavanje vojne počasti kao najvišeg državnog priznanja pojedincu za njegov doprinos u stvaranju suverene i slobodne Republike Hrvatske. Tim činom Republika Hrvatska se simbolično oprašta, zahvaljuje i odaje dostojanstveno priznanje svakom preminulom hrvatskom branitelju za sve što je učinio za obranu i dobrobit svoje zemlje.

Ministarstvo je raspisalo predmetni natječaj za sklapanje okvirnog sporazuma na četiri godine sukladno Zakonu o javnoj nabavi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine (prethodni Zakon dozvoljavao je sklapanje okvirnog sporazuma na dvije godine). U otvorenom postupku javne nabave, sklapanje okvirnog sporazuma za Ministarstvo znači redovitu isporuku zastava ujednačene kvalitete za duži period, a sukladno stvarnim potrebama, budući da se temeljem okvirnog sporazuma mogu sklapati pojedinačni ugovori kojima se definira stvarno potrebna količina za određeni period, u pravilu jedan ugovor godišnje.

Procjena potrebnog broja zastava sačinjena je temeljem dosadašnjih evidencija o pokopanim hrvatskim braniteljima uz vojne počasti te službenim podacima prema kojima je samo u 2016. godini umrlo njih 4073. Ovo Ministarstvo ulaže kontinuirane napore i poduzima niz mjera kako bi se trend smrtnosti hrvatskih branitelja ublažio, no potrebno je imati na umu sve veću smrtnost ove populacije uslijed starenja i ratnih posljedica.

Također, ističemo kako se radi o zastavama dimenzija 300x150 cm koji je dvostruko veći od zastava čiji se omjer i cijene ističu u medijima, a dizajnirane su za prekrivanje lijesa pokojnika. Svako odstupanje od dostignutog standarda, narušavanje kvalitete i oblika koji su definirani 1998. godine te prilagođeni protokolarnom slaganju i uručivanju obitelji, značilo bi nejednako postupanje spram umrlih hrvatskih branitelja, što je neprihvatljivo.

Procijenjena vrijednost nabave temelji se na postignutoj jediničnoj cijeni u prethodnom postupku javne nabave koja je završila sklapanjem okvirnog sporazuma 2015. godine. Prije pokretanja otvorenog postupka javne nabave, ovo Ministarstvo provelo je postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima koji su bili pozvani dostaviti sve svoje prijedloge i primjedbe na prijedlog dokumentacije.

Važno je napomenuti kako će se, osim za pokope umrlih i identificiranih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zastave iz ove količine koristiti i za potrebe hodočašća hrvatskih branitelja te za potrebe obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat.

Sve insinuacije o nezakonitosti i nepravilnostima javnog natječaja za nabavu državnih zastava Republike Hrvatske Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje. Bilo bi u potpunosti neprimjereno i sramotno da Ministarstvo popušta pred hajkom neupućene javnosti i da ne osigura zastave za pogreb hrvatskim braniteljima na kojima se temelji hrvatska država.

Pisane vijesti