Potpisan Protokol o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba

  • Slika /MHB MEDVED/Potpisivanje 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak 7. srpnja 2017. godine u Sarajevu je održana druga Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon one održane u lipnju 2010. godine u Splitu. 

Na sjednici su razmotrena brojna pitanja od zajedničkog interesa i budući modaliteti suradnje kako bi dvije zemlje uspostavile što uređenije međusobne odnose. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prilikom informirao sve sudionike o Nacrtu prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, s posebnim osvrtom na Hrvatsko vijeće obrane.
U cilju kvalitetnije suradnje i učinkovitijeg postupanja u rješavanju pitanja sudbina osoba koje se nakon više od 25 godina od sukoba vode nestalima, na Zajedničkoj sjednici dviju vlada, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potpisali su Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.
 
Suradnja na uređenju međusobnih odnosa, obveza i načina suradnje između nadležnih tijela dviju država za traženje nestalih osoba započeta je temeljem zaključka Vlade Republike Hrvatske još 2003. godine, kada je Republika Hrvatska Bosni i Hercegovini uputila tadašnji službeni Prijedlog protokola o suradnji u procesu traženja nestalih osoba, procesu ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih osoba. U Sarajevu je 2007. godine održan prvi sastanak pregovaračkih izaslanstava na kojem je usuglašena većina razlikovnih točaka u raspravljanim prijedlozima. U međuvremenu, u okviru foruma u čijem radu uz nadležna tijela za nestale iz zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma sudjeluju i međunarodne organizacije, predstavnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, usuglašavali su stajališta o svim točkama Prijedloga protokola.

U ožujku 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je postupak za donošenje Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Protokola o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba. Na sjednici početkom lipnja ove godine, Hrvatska Vlada donijela je Odluku čiji je sastavni dio i Nacrt protokola koji je bio osnova za vođenje pregovora. Na temeljima ove Odluke i ranije donesenog Zaključka Vijeća ministara BiH, u Zagrebu su 30. lipnja 2017. vođeni pregovori izaslanstava na kojima je usuglašen tekst Protokola koji definira okvir i metodologiju suradnje u pristupu informacijama o nestalim osobama te postupcima ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka.
 
Nakon Zajedničke sjednice i potpisanog Sporazuma, ministar Tomo Medved sastao se s predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom kako bi razgovarali o problemima branitelja, njihovim pravima i pravima obitelji branitelja te analizirali postojeće stanje. Ovom prilikom ministar je predsjedniku Federacije detaljnije razložio Nacrt prijedloga novog Zakona koji trajno zaštićuje i stečena prava stradalnika rata koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, s posebnim naglaskom na one obitelji čiji su članovi kao pripadnici HVO-a smrtno stradali, a one nisu ostvarile nikakva prava. „Očekujemo da će Vijeće ministara, zajedno s Federacijom Bosne i Hercegovine, u suradnji s nama pronaći najbolja zajednička rješenja glede stradalnika i bivših pripadnika HVO-a“, rekao je ministar Medved zaključivši kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uputiti prijedlog teksta o izmjenama i dopunama postojećeg međunarodnog Ugovora kojim bi se osigurala provedba Zakona.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara zahvalio je na svemu što je Republika Hrvatska i resorno ministarvo učinilo na planu pomoći braniteljima HVO-a, a posebice ministru Tomi Medvedu koji nesebično pomaže u svim segmentima braniteljske braniteljske problematike.
 

Pisane vijesti