Predstavljena studija “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja“

  • Slika /AM2017/Studija_demografska obilježja/DSC_0818 (Large).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je danas, 30. lipnja 2017. godine, studiju “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja“ u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Radi stvaranja znanstvenoistraživačke podloge o životu braniteljske populacije i osiguranja njihove sveobuhvatne skrbi, Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku, izradu studije “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja“ u kojoj se, na temelju prikupljenih činjenica, primjenom znanstvenog pristupa i raspoloživih podataka, govori o životu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Ovako opsežna znanstvena studija koja se tiče problematike braniteljske populacije izrađena je po prvi puta. Osnova za njenu izradu bili su statistički podaci istraživanja  koje je proveo Državni zavod za statistiku na temelju podataka Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011. godine. Podaci o braniteljskoj populaciji analizirani su u usporednoj perspektivi, odnosno cilj je bio usporediti podatke o hrvatskim braniteljima s podacima o ukupnom stanovništvu.

Unatoč njihovoj brojnosti, posebnom mjestu u društvu koje im pripada i mnoštvu problema s kojima se suočavaju, braniteljske teme rijetko su bile predmet znanstvenih analiza i rasprava. U objavljenim znanstvenim publikacijama o hrvatskim braniteljima u pravilu se obrađuju teme pojedinih braniteljskih skupina sa specifičnim problemima i potrebama. Stoga se pojavila potreba da se cjelovitije analiziraju različita demografska, socijalna, ekonomska i druga obilježja ukupne braniteljske populacije. Analizom spomenutih obilježja nadležna tijela za hrvatske branitelje, mediji i cjelokupna javnost mogu steći jasniju sliku o hrvatskim braniteljima što je važno zbog postojećih predrasuda i netočnih informacija koje se o njima često mogu čuti u javnosti. Za Ministarstvo su rezultati iz studije iznimno značajni jer sada raspolažemo činjenicama koje će stručnim tijelima omogućiti bolji uvid u segmente života hrvatskih branitelja te, na temelju toga, učinkovitije planiranje i donošenje različitih mjera usmjerenih na otklanjanje dosadašnjih prepreka u ostvarivanju njihovih prava te osiguranje novih i kvalitetnijih programa.

"Podaci iz studije bili su jedna od podloga za izradu Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji je nedavno predstavljen, a trenutno je u javnoj raspravi. Njezini rezultati bit će itekako putokaz za kreiranje mjera koje su naznačene i u novom zakonskom tekstu", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Zahvaljujući autorima i svima koji su sudjelovali u pisanju ove studije poručio je kako se nada da će upravo ovo izdanje potaknuti i druge znanstvenike i mlade naraštaje da nastave istraživati Domovinski rat jer se samo kroz relevantne znanstvene činjenice može doprinijeti stvaranju kvalitetne podloge za poduzimanje daljnjih akcija u smjeru osnaživanja hrvatskih branitelja.

„Ponosni smo u Zavodu što smo imali prilike sudjelovali na ovoj studiji i dati novi pogled na stanje i situaciju osoba koje su sudjelovale u obrani naše Domovine“, rekao je ravnatelj Zavoda za statistiku Marko Krištof i istaknuo kako je uvjeren da će studija bili vrlo korisna za planiranje politika ali i da će dati novu perspektivu na Domovinski rat kao i socio-ekonomske karakteristike osoba koje su sudjelovale u obrani Domovine.

Doprinos studije važan je ne samo za struku nego i za javnost, kojoj je omogućen jasniji uvid u sliku o životu populacije hrvatskih branitelja. Studija sa svim pokazateljima nalazi se mrežnim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja i Državnog zavoda za statistiku.

Pisane vijesti