Održani pregovori izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

  • Slika /MHB MEDVED/DSC_0777 (Large).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na poziv Ministarstva hrvatskih branitelja, u Zagrebu su 30. lipnja 2017. godine, održani pregovori izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sklapanje Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.

Izaslanstvo Republike Hrvatske na sastanku je predvodio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja zadužen za Upravu za zatočene i nestale gospodin Stjepan Sučić, a izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodila je gospođa Ivanka Taraba iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.
Cilj sastanka bio je usuglašavanje teksta Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, čija je krajnja svrha uređenje međusobnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području traženja nestalih osoba što prvenstveno treba pridonijeti rješavanju pitanja sudbine osoba koje se nakon više od 25 godina od sukoba vode nestalima, kao i daljnjem unaprjeđenju bilateralnih odnosa.
 
Izaslanstva su se usuglasila oko konačne verzije teksta Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba. Voditelji izaslanstava izrazili su obostranu želju za što skorijim potpisivanjem Protokola, kako bi se definirao okvir i metodologija suradnje u pristupu informacijama, obostranoj mogućnosti stručnog promatranja ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka te pogrebnoj skrbi o identificiranim žrtvama, a za što je potrebno da obje strane dovrše nužne pravne postupke previđene njihovim zakonodavstvima.

Pisane vijesti | Sastanak | Nestali