Potpisan Sporazum o upravljanju braniteljskom prodavaonicom "Lijepo i naše"

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Ducan/DSC_0186.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prostoru braniteljske prodavaonice koja će biti otvorena na adresi  Britanski trg 3, danas je potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Pleter-usluge d.o.o. u realizaciji projekta braniteljske prodavaonice.

Sporazum o poslovnoj suradnji potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave Pleter-usluge d.o.o. Marijan Mareković.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma i realizacijom projekta braniteljske prodavaonice, pod nazivom „Lijepo i naše“, Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavlja iskorak u načinu pružanja podrške poslovanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te nastavlja s poticanjem razvoja braniteljskih zadruga,  OPG-ova i obrta.  

Braniteljska prodavaonica prvenstveno će pomoći lakšem pozicioniranju proizvoda na tržište, a predviđena je i kao mjesto okupljanja te socijalnog uključivanja braniteljsko-stradalničke populacije, širenja ponude proizvoda i usluga, nastajanja novih poslovnih ideja i suradnji. Osim prodaje proizvoda, služit će za dobivanje informacija o braniteljskom poduzetništvu, umrežavanje proizvođača i pružatelja usluga, organizaciju događanja kroz koja će se predstavljati autohtoni hrvatski proizvodi, načini proizvodnje i pripreme hrane kako bi se osvijestila važnost prirodne proizvodnje, ali i važnosti i uloge rada u resocijalizaciji hrvatskih branitelja te uključivanja njihovih obitelji u zajedničke aktivnosti.

Otvorenjem braniteljske prodavaonice hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji okupljeni u zadruge, OPG-ove i obrte dobit će prepoznatljivo mjesto specijalizirano kao izložbeno-prodajni prostor u kojem će moći plasirati svoje proizvode. Istovremeno, kupci će ovim projektom moći u centru Zagreba kupiti domaće proizvode od pouzdanih proizvođača te kupnjom poticati razvoj poduzetništva hrvatskih branitelja.

Potpisanim Sporazumom o poslovnoj suradnji određeno je kako asortiman proizvoda u braniteljskoj prodavaonici mora činiti najmanje 70% proizvoda zadruga, OPG-ova i obrta koje su osnovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, a preostalih 30% mogu biti i drugi autohtoni domaći proizvodi. Pleter-usluge d.o.o. će u realizaciji Sporazuma surađivati s referalnim centrima, te komunicirati sa svim zainteresiranim proizvođačima oko plasmana proizvoda u prodavaonici.

Tijekom pripreme projekta braniteljske prodavaonice provedene su analize kapaciteta proizvoda zadruga, OPG-ova i obrta hrvatskih branitelja radi utvrđivanja vrsta, količina i dostupnosti proizvoda i mogućnosti plasmana u prodavaonicu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je uredilo i prilagodilo prostor braniteljske prodavaonice za potrebe obavljanja usluge trgovine na malo prehrambenom i mješovitom robom, na temelju Sporazuma između Ministarstva državne imovine i Ministarstva hrvatskih branitelja kojim je na Ministarstvo hrvatskih branitelja preneseno pravo upravljanja nekretninom.

Nakon uspješnog projekta suradnje s Podravkom d.d. na plasmanu i otkupu proizvoda hrvatskih branitelja, ovo je još jedan način kojim Ministarstvo stvara uvjete i čini značajne iskorake u pružanju podrške hrvatskim braniteljima proizvođačima u plasmanu proizvoda.

Ovim projektom doprinosi se i ukupnom nastojanju Vlade da se na hrvatskom tržištu poveća udio domaćih proizvoda te potakne samodostatnost i održivost u proizvodnji domaće hrane.

Pisane vijesti